<span class="caps">NTNU</span> er blant institusjonene som kalles inn på teppet etter Nokuts undersøkelse av ulovlige samarbeidsavtaler i <span class="caps">UH</span>-sektoren. Foto: Kristoffer Furberg, Universitetsavisa
NTNU er blant institusjonene som kalles inn på teppet etter Nokuts undersøkelse av ulovlige samarbeidsavtaler i UH-sektoren. Foto: Kristoffer Furberg, Universitetsavisa

NTNU mistenkes for ulovlig samarbeid

Publisert

Flere universiteter og høyskoler samarbeider med aktører som ikke har rett til å tilby høyere utdanning, ifølge Nokut. NTNU er blant dem som kalles inn på teppet.

Nå varsles det full gjennomgang og opprydding ved de aktuelle institusjonene, skriver Universitetsavisa.

Ifølge Nokut kan disse samarbeidsavtalene være i strid med UH-loven:

* Universitetet i Nordland og deres samarbeid med Bodin fagskole om bachelorgradsstudium i nautikk, maritim økonomi og ledelse.

* Høgskolen i Buskerud og Vestfold og samarbeidet med Vestfold-NKI Nettstudier om bachelorgradsstudium i økonomi og ledelse.

* Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og samarbeidet med Senter for eiendomsfag om erfaringsbasert mastergradsstudium i eiendomsutvikling.

I tillegg skal NOKUT revidere 8 mindre studier som tilbys ved Høgskolen i Østfold i samarbeid med Norsk eiendomsakademi.

- 3 av 4 innmeldte er problematiske
– Samarbeid om utdanning er i utgangspunktet noe positivt, men vi ser svært alvorlig på avsløringene som har kommet frem i undersøkelsene våre av noen av samarbeidsavtalene. I enkelte av samarbeidene er høyskolene og universitetenes rolle begrenset til å skrive ut studiepoeng, mens den eksterne aktøren holder i alt fra undervisning til kvalitetssikring, sier tilsynsdirektør Øystein Lund i Nokut i en pressemelding.

Nokut sendte i vår ut en melding til landets universiteter og høyskoler der de ble bedt om å gjøre rede for eksterne samarbeidsavtaler. Av de 220 studiene som ble meldt inn av 39 forskjellige institusjoner, er 75 prosent problematiske på ett eller flere områder, ifølge Nokut.

Ser på HiOA og NTNU
Lund sier noen institusjoner har et utbredt bruk av samarbeid som kan være på siden av lovverket.

De ønsker å se nærmere på samarbeidsavtalene som ble meldt inn fra NTNU og høyskolene i Hedmark, Molde, Nord-Trøndelag, Oslo og Akershus, Buskerud og Vestfold, samt Høgskolen i Østfold. Det går ikke frem hvilke samarbeidsavtaler Nokut mener er problematiske.