Universitetet i Stavanger vil framleis gi historieprofessor Nils Rune Langeland avskjed. Det avgjorde tilsettingsutvalet til styret torsdag. Foto: Marie von Krogh
Universitetet i Stavanger vil framleis gi historieprofessor Nils Rune Langeland avskjed. Det avgjorde tilsettingsutvalet til styret torsdag. Foto: Marie von Krogh

UiS endrar ikkje vedtak om avskjed

Publisert

Tilsettingsutvalet kom ikkje uventa til den same konklusjonen som sist, og vil gi den omstridde professoren avskjed.

Rektor og tre andre styremedlem sit i tilsettingsutvalet. Protokollen frå møtet i dag viser at dei framleis meiner at det ikkje er nokon annan råd enn å gi Langeland avskjed: 

Nils Rune Langeland

Nils Rune Langeland (53) er professor i historie ved Universitetet i Stavanger.

Langeland har doktorgrad fra Universitetet i Bergen i 1997 med avhandlingen Myten om det politiske herredømet.

Han har gitt ut flere faglitterære bøker, og var i årene 1998–2002 redaktør for tidsskriftet Syn og Segn.

2. juli 2017 la flere kvinner ut flere grove meldinger med seksuelt innhold som Langeland hadde sendt dem, enten privat eller skrevet på facebook.

Khrono omtalte saken, og også blant andre På HøydenVGNRKMedier24 og Stavanger Aftenblad.

Universitetsledelsen ser alvorlig på meldingene, og kaller Langeland inn til samtale og håndterer den som en personalsak.

Pedagogstudentene i Stavanger har også klaget ham inn til fakultetets ledelse, der han er ansatt.

Lørdag 8. juli beklaget Langeland saken, uten forbehold, via en sms til NRK

Det er ikke første gang Langeland får kritikk for sin opptreden i sosiale medier.

I 2015 ble det kritikk i mediene etter at han hadde uttalt seg om «genetisk svake analfabeter fra Punjab» på Facebook

Langeland skrev på facebook i august 2014 at han hater pakistanere. Han ble kalt inn på teppet hos arbeidsgiveren sin, Universitetet i Stavanger (UiS), og konklusjonen etter samtaler med arbeidsgiver ble blant annet at han ikke skulle forelese i dannelse for sine nye studenter. 

Fra 1. april 2012 var Nils Rune Langeland koordinator for Forum for yrkes- og profesjonshistorisk forskning ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Her kom han i konflikt med professor og kollega Rune Slagstad, som Langeland blant annet kalte «gemen kjeltring» og «svin» på facebook. Noe han siden beklaget.

Langeland fikk avskjed fra UiS 24. november, men har klaget på avgjørelsen

Kilde: Aftenposten /Wikipedia/Khrono

<<Styrets ansettelsesutvalg konkluderte med at klagen fra Langeland ikke gir grunnlag for å omgjøre avskjedsvedtaket. I tråd med forvaltningsloven §33, oversendes klagen til Kunnskapsdepartementet, som rett klageinstans, jf universitets- og høgskoleloven § 11-3 (2)>>

Men som før røysta representanten for dei tilsette mot å gi Langeland avskjed. 

Professoren og advokaten har allereie varsla at dei vil ta saka så langt dei kan: No går klagen videre til Kunnskapsdepartementet, før det eventuelt blir rettssak. 

Avskjeden er grunngitt med at Langeland har møtt berusa på jobb, og at han har sendt grove meldingar til unge kvinner. Langeland sjølv peiker på at det ikkje har komme klager på arbeidet hans, og at ingen av tilfella av seksuell trakassering gjelder kollegaer eller studentar ved UiS.