Forsker Viggo Krüger har stor tro på musikk som helseressurs.
Forsker Viggo Krüger har stor tro på musikk som helseressurs.

Musikkterapeut: — Musikk er som magi. Det kan lindre både fysisk og mental smerte

Forsker og leder for Greigakademiets senter for musikkterapiforsking, Viggo Krüger, forteller om hvordan musikk kan påvirke hjernene våre.

Publisert

Det er i den nyeste utgaven av UiB-podkasten Popviten at forsker Viggo Krüger forteller om hvordan musikk påvirker hjernene våre.

Han mener blant annet at musikk kan få gamle til å huske, språkløse til å kommunisere og at det kan lindre både fysisk og mental smerte.

Musikk har et stort potensial som helseressurs

Viggo Krüger
Leder for Griegakademiets senter for musikkterapiforsking

— Musikk er som magi, sier Krüger i podkasten, som du kan høre her.

Overfor På Høyden presiserer Krüger at han ikke mener magi i det han selv kaller «healing-forstand».

— Vi snakker ikke om Durek-magi her, hvis jeg skal tillate meg selv å være litt sarkastisk. Men hør da; hvis man bruker musikk på den riktige måten, for eksempel i demensomsorgen, vil det ha samme eller omtrent lik effekt som enkelte beroligende midler. Og ja, det vil jeg faktisk kalle for magi, sier Krüger, og understreker:

— Man putter altså ikke kjemiske stoffer inn i kroppen, men bruker noe som er naturlig i de aller fleste menneskers liv – nemlig musikk.

Krüger er leder for Griegakademiets senter for musikkterapiforsking. Han er overbevist om at musikk absolutt bør ha en plass i helseomsorgen.

— Musikk har et stort potensial som helseressurs, og det er også noe man kan anvende i de aller fleste sammenhenger. Musikk kan lindre både fysisk og mental smerte. Jeg synes det er spesielt interessant når det gjelder psykisk og mental helse, sier Krüger til På Høyden.

Tirsdag er det duket for den årlige POLYFON-konferansen på Studentsenteret. Les mer om arrangementet her.