Svenska Akademin ble stiftet allerede i 1786. De som får livslangt medlemsskap er både forfattere og akademikere. Foto: flickr.com/Magnus
Svenska Akademin ble stiftet allerede i 1786. De som får livslangt medlemsskap er både forfattere og akademikere. Foto: flickr.com/Magnus

Nå er ikke Svenska Akademien vedtaksdyktig

Publisert

Svenska Akademien, som blant annet deler ut Nobelprisen i litteratur, er ikke lenger vedtaksdyktig. Akademiet er nede i 11 fungerende medlemmer.

Det har rast rundt Svenska Akademien de siste ukene. Kulturinstitusjonen, som er sett på som en av Sveriges viktigste, deler blant annet ut Nobelprisen i litteratur og har en 200 år lang historie. Institusjonen har 18 medlemmer, som har hver sin stol –  på livstid. Samtidig er det flere medlemmer som ikke har møtt på flere år. Lotta Lotass ga seg ifølge SVT i 2015, mens forfatteren Kerstin Ekman helt tilbake i 1989 forlot akademiets arbeid sammen med to andre. De var uenige i håndteringen av Salman Rushdie-saken.

Forrige uke la tre nye medlemmer ned arbeidet i akademiet, og torsdag kom meldingen om at to nye medlemmer trekker seg. Da er det bare 11 fungerende medlemmer igjen. Kravet for å kunne fatte vedtak er 12, skriver NRK.

Delt i to

Bakgrunnen for saken er at ektemannen til et av akademimedlemmene, Katharina Frostenson, er anklaget og anmeldt for seksuelle overgrep mot i alt 18 kvinner. Noen av disse er medlemmer i akademiet, andre i familie med medlemmer i Svenska Akademien, og atter andre skuespillere. De har vært knyttet til en teaterscene drevet av mannen, som har fått navnet «Kulturprofilen». I tillegg til anklagene om seksuell trakassering har mannen blitt anklaget for å ha lekket navnet på nobelprisvinnere. Det er blitt spekulert i om hans kone, som altså er medlem i Svenska Akademien, har hatt noe med disse lekkasjene å gjøre. Dette skriver NRK.

Akademiet har de siste ukene delt seg i to: En fraksjon som ville ekskludere Frostenson og en som ikke ønsket dette – av litteraturforsker Ebba Witt-Brattstrøm kalt Lag Danius og Lag Engdahl. Dette skriver Morgenbladet.

Danius er Sara Danius. Hun kom inn i akademiet i 2013 og ble i 2015 valgt til sekretær – som den første kvinnen. Men der tidligere ledelse skal ha visst om anklagene mot Kulturprofilen og ikke gjort noe, valgte Danius, etter at #metoo-kampanjen fikk fotfeste også i Sverige, å be om en ekstern granskning. Konklusjonen var at Svenska Akademien burde bryte alle bånd til Kulturprofilen, skriver NRK.

Kongen engasjert

Også svenskekongen har engasjert seg i saken. NTB skriver ifølge Vårt Land at han har sagt at motsetningene som har oppstått innad i Svenska Akademien er svært triste og risikerer å påføre alvorlig skade på Akademiens viktige virksomhet.

«Det er essensielt at alle involverte nå tar ansvar for institusjonen og medvirker til beslutninger for å løse konfliktene. For medlemmene i Svenska Akademien må ansvaret for institusjonen alltid komme i første rekke», heter det i uttalelsen.

Ifølge NTB, gjengitt i Bergens Tidende, har Svenska Akademiens direktør Anders Olsson vært i samtaler med kongen før møtet torsdag. Deretter ble det kjent at både Frostenson og Danius trakk seg.   

– Vi ble tvunget til å inngå et kompromiss, ta et skritt tilbake. De som tidligere har forsvart Katarina Frostenson, tok et skritt tilbake, og Katarina gikk med på å avstå fra sine oppgaver innen Akademien. Deretter var det en tillitskrise som vi også forsøkte å løse ved at Sara Danius nå går av, sa Olsson ifølge NTB.

Hva som skjer videre er uklart. Ifølge Aftenposten har Danius sagt at Akademien vil se på muligheten for å endre reglene om livstidsmedlemskap – noen Kerstin Ekman lenge har vært skeptisk til. Akademiet selv skriver i en pressemelding fra november i fjor at «arbete skal inledas för att säkerställa at en upprepning ej kan ske, och slå fat hur våra rutiner och arbetssätt kan förbättras».

Saken har, kanskje naturlig nok, også vært omtalt på twitter. Ifølge Khrono skrev forfatteren Peter Törnroth følgende tidligere denne uken: «Nobelprisen i dårlig kjemi går til Svenska akademin».