Michaël Tatham, Cecilie Schou Andreassen og Martin A. Fernø strålte over prisene de fikk i går. Foto: Dag Hellesund
Michaël Tatham, Cecilie Schou Andreassen og Martin A. Fernø strålte over prisene de fikk i går. Foto: Dag Hellesund

De tok prisen

Publisert

Arbeidsnarkomani, CO2-lagring og føderalisme ga full uttelling for årets Meltzerpriser.

Prisene ble delt ut under Meltzermiddagen på Hotell Norge i tirsdag kveld.

Gikk verden rundt
Påtroppende professor ved Institutt for klinisk psykologi, Cecilie Schou Andreassen (39), fikk formidlingsprisen for å ha satt fokus på ulike typer ikke-kjemisk avhengighet: Spill, Facebook, shopping og arbeid. Hun har fått oppslag i medier som CNN, BBC, Le Monde, China Daily og New York Times om forskningen sin, i tillegg til en rekke norske medier.

PET-skanning på stein
Martin A. Fernø er førsteamanuensis ved Institutt for fysikk og teknologi ved UiB, og fikk prisen for ynge forskere for sitt arbeid med CO2-lagring kombinert med mer effektiv oljeutvinning. Fernø har blant annet brukt PET-skanning ved Senter for nukleær medisin og PET ved Haukeland universitetssjukehus.

Fernø har brukt radioaktivt merket CO2 for å kartlegge strømning av gass gjennom porøse medier, og til dette har han brukt positronemisjons-tomografi, som ellers blir brukt til å kartlegge spredning av kreftsvulster.

Han er også en svært aktiv underviser, og har en imponerende publiseringsaktivitet, skriver juryen.

Flernivå-politikk i EU
Den andre prisen for yngre forskere går til Michaël Tatham, som er professor ved Institutt for sammenlignende politikk.

Juryen understreker hans nyskapende forskning innen statsvitenskap, som fokuserer på flernivå-politikk i EU. Han har dessuten spilt en fremtredende rolle innenfor fagmiljøet sitt som forfatter og redaktør, og er dypt involvert i undervisning og forskning i fagmiljøet her i Bergen.

Meltzerprisen er på 150 000 kroner, både for formidling og unge forskere. Æresprisen for fremragende forskning blir bare delt ut hvert femte år. Prisen ble sist delt ut til professor Kenneth Hugdahl i 2013.