De aller fleste studenter er ærlige, men det er altså fortsatt en del som forsøker å jukse til seg et stipend de ikke har rett på, sier Marianne Andreassen, direktør i Lånekassen. Foto: Lånekassen
De aller fleste studenter er ærlige, men det er altså fortsatt en del som forsøker å jukse til seg et stipend de ikke har rett på, sier Marianne Andreassen, direktør i Lånekassen. Foto: Lånekassen

1600 studenter er tatt i juks av Lånekassen

Publisert

I fjor forsøkte studenter å svindle Lånekassen for tilsammen 24 millioner kroner. — For mange misbruker en viktig velferdsordning, sier Marianne Andreassen, direktør i Lånekassen.

Studenter som bor hjemme har ikke krav på stipend, men mange krysser likevel av at de ikke bor hjemme når de søker om lån og stipend, melder Khrono.

Lånekassens stipendordning

Som student kan du få 51 975 kroner i basisstøtte per semester.

Inntil 40 prosent av studielånet blir normalt gjort om til stipend når studenten har bestått semesteret.

Studenter mister retten til stipend når inntekten overstiger 172 597 kroner (gjelder 2017).

Eller hvis studenten er enslig og har en formue på over 392 662 kroner (gjelder 2017).

Gifte eller samboende med barn kan ha en formue på 734 314 kroner (gjelder 2016).

Kilde: Statens Lånekasse for Utdanning

I 2016 forsøkte 1600 studenter å jukse til seg utdanningsstipend for tilsammen 24 millioner kroner, skriver Lånekassen i en pressemelding.

Færre tatt i år

47 000 var omfattet av kontrollen, der studenter måtte dokumentere at de faktisk bodde borte i 2015, slik de hadde oppgitt.

I fjor var det imidlertid enda flere som ble tatt i bokontroll. I 2015 ble 2200 studenter tatt for å ha jukset til seg stipend, noe som utgjorde 35 millioner kroner.

Dette betyr at 600 færre studenter forsøkte å jukse til seg stipend i fjor enn i 2015.

– Resultatet tyder på at bokontrollen virker. De aller fleste studenter er ærlige, men det er altså fortsatt en del som forsøker å jukse til seg et stipend de ikke har rett på, sier Marianne Andreassen, direktør i Lånekassen i pressemeldingen.

— For mange misbruker

At mange fortsatt jukser til seg stipend har ført til at Lånekassen skal gjennomføre en ny bokontroll i 2017. 43 000 studenter får i disse dager brev i posten om å dokumentere at de ikke bor hjemme hos foreldrene.

– Vi ønsker å få antallet juksere ned. Vi mener for mange misbruker en viktig velferdsordning, sier Andreassen til Dagens Næringsliv, som først omtale saken.

En student i Norge kan i dag få utbetalt 103.950 kroner i året i basisstøtte. Dersom man består eksamen, blir 40 prosent av lånet (41.580 kroner) omgjort til stipend. Dette gjelder dersom du er borteboer. Studenter som bor hjemme hos foreldrene har ikke rett på stipend.

Dersom en student tjener mer enn 172 597 kroner i året mister vedkommende deler av stipendet. Stipendet blir redusert med fem prosent per måned av den inntekten som er over beløpsgrensen.