Anne Berit Guttormsen er overlege på intensivavdelingen på Haukeland universitetssykehus og professor <span class="caps">II</span> ved UiB. – Jeg prøver å gi studentene både ris og ros, og har en åpen stil der jeg oppfordrer studentene til å ta kontakt hvis de lurer på noe, sier vinneren av årets læringsmiljøpris. Foto: Hilde Kristin Strand
Anne Berit Guttormsen er overlege på intensivavdelingen på Haukeland universitetssykehus og professor II ved UiB. – Jeg prøver å gi studentene både ris og ros, og har en åpen stil der jeg oppfordrer studentene til å ta kontakt hvis de lurer på noe, sier vinneren av årets læringsmiljøpris. Foto: Hilde Kristin Strand

Vil være rollemodell på godt og vondt

Publisert

Anne Berit Guttormsen har mer tro på å hjelpe hverandre enn på å albue seg frem. I dag mottok hun læringsmiljøprisen.

På intensivavdelingen på Haukeland universitetssykehus ligger noen av de sykeste pasientene. Det er slettes ikke slik at alle leger kommer til å møte mye medisin av typen som utøves her, men Anne Berit Guttormsen tar likevel studentene sine med hit. Nå har Guttormsen fått UiBs læringsmiljøpris. I begrunnelsen heter det at hun gjennom sin aktivisering og gode interaksjoner med studentene skaper trygge og gode rammer i undervisningssituasjonen. Hun har også etablert et miljø av undervisere, ansatte og viderekomne studenter rundt seg.

– Jeg har tro på mester-svenn på alle nivå, og er opptatt av at studenter kan lære andre studenter noe, sier Guttormsen.

– Hva er oppskriften på å få en slik pris?

– Det er vel å være interessert i mennesker og i at de skal lære noe fornuftig.

Underviser hver femte uke
Prisen får hun for kurset AKU101, et kurs i akuttmedisin.

– Det handler om å kunne hjelpe en pasient som blir akutt syk, men det er ikke bare blålys. Det kan jo også være akutt psykiatri, sier Guttormsen.

Hun er professor II ved UiB. I praksis betyr det at hun jobber med universitetsoppgaver hver femte uke.

– Det er helt nødvendig å ha med klinisk kunnskap når jeg underviser i de emnene jeg gjør, sier Guttormsen.

Hun sier at prisen hun nå får, er en pris til flere enn henne.

– Det er en pris til alle som jobber på intensivavdelingen. De tar godt imot studentene. Når jeg har studenter med, er det også andre som må overta mine kliniske oppgaver, sier Guttormsen.

– Ikke farlig å svare feil
Når Anne Berit Guttormsen møter medisinstudentene for første gang, er de helt i starten av et langt studieløp. Da sier de ikke så mye. Professoren tror at det er en stor overgang for mange av dem.

– De er skoleflinke. Men det er ikke sikkert at de er de beste på medisinstudiet selv om de var flinke på videregående. Jeg mener det er viktig å akseptere at det er andre som er flinkere enn seg selv. Og jeg har tro på å hjelpe hverandre heller enn å albue seg frem, sier hun.

Hun sier at hun ønsker å være en rollemodell på godt og vondt, og vil gjerne utfordre studentene.

– Jeg bruker meg selv som eksempel. Jeg har tabbet meg ut mange ganger, jeg. Det er lov å dumme seg ut. Jeg prøver å formidle at det ikke er farlig å svare feil, eller å svare noen annet enn svaret jeg vil ha.

Nominert av studentene
Guttormsen visste at hun var nominert til læringsmiljøprisen. Det er studenter som nominerer kandidater til denne prisen, og i år ble åtte kandidater nominert.

– Jeg satte stor pris på å bli nominert. Og det er fantastisk å få prisen, smiler Guttormsen.

Prisen er på 50 000 kroner. De skal gå til å forbedre den akuttmedisinske undervisningen.

– Og så tror jeg det må bli en påskjønnelse til de som har hjulpet til, sier Guttormsen.

Hun skryter av ferdighetssenteret, Bergen akuttmedisinske studentforening og Norsk Folkehjelp avdeling Haukeland.

– Jeg vil også trekke frem Marius Berge og Håvard Landsdalen. De er leger i spesialisering i anestesiologi og er med på å lage undervisning og skolere instruktører, sier Guttormsen.

– Sjefen min fristiller dem fra klinisk virksomhet når jeg ber om det, noe som er prisverdig. Det vitner om en avdelingsledelse som forstår at det er viktig å lære blivende leger og tannleger akuttmedisin, legger hun til.