Forskere fra universitet og Bjerknessenteret skal sammen med Bergen Filharmoniske orkester lage konsert med historieformidling. Foto: Jan Willie Olsen
Forskere fra universitet og Bjerknessenteret skal sammen med Bergen Filharmoniske orkester lage konsert med historieformidling. Foto: Jan Willie Olsen

Forskerne skal lage konsert med orkester

— Dette tror vi ikke har blitt gjort før, sier professor Thomas Spengler.

Publisert Sist oppdatert

Bergen filharmoniske orkester og Universitet i Bergen har samarbeidet i flere år. Men nå tar de det et steg videre og slår sammen undervisning med konsert.

— Vi er veldig opptatt av å formidle det vi jobber med og da har vi sett på ulike måter vi kan gjøre det. Vi har samarbeidet med skoler, kommuner og Litteraturhuset, men så ble vi spurt hvorfor vi ikke gjorde det med musikk, forteller Thomas Spengler, professor ved geofysisk institutt.

Tirsdag ble planene om en konsertserie i samarbeid mellom Bergen filharmoniske orkester, UiB og Bjerknessenteret presentert. Birkelandssenteret for romforskning, institutt for biovitenskap, senter for vitenskapsteori, SapienCE Center for Early Sapiens Behaviour, Infomedia på MediaCityBergen og fakultet for kunst, musikk og design er også med på prosjektet.

Inspiret av TED talks

Konsertserien er delt opp i fire deler og begynner i september. Planen er at orkesteret spiller og blir innimellom avbrutt av en forsker som forteller om det som er konsertens tema.

— Vi har et godt etablert samarbeid med universitetet, men det er første gang vi samarbeider på innholdssiden om noe. Jeg er overbevist om at dette vil gi mer verdi for publikum der vi kan stå for en klang til forskningsformidlingen, sier administrerende direktør i Bergen Filharmoniske orkester, Bernt Bauge.

Gjennom totalt seks konserter skal de innom verdensrommet, klima, havet og mennesket.

— Tanken er at forskerne skal ha en TED talks i konserten. Totalt legger vi opp til opp mot 15 minutter der forskerne forteller i kanskje to eller tre minutter mellom musikken. Utfordringen blir å få dette til å ikke virke som et foredrag, men som noe som skal få opp nysjerrigheten hos folk, mener Spengler.

Når konsertene er over håper han folk skal gå hjem med et ønske om å finne ut mer om det de har hørt om i Grieghallen.

— Vi er blitt veldig åpen på universitetet, og jeg tror Bjerknessenteret og alle som er med blir takknemlige om folk har lyst å lære mer om arbeidet deres etterpå. Håpet er å inspirere folk til det, mener profesoreren.

Lang planlegging

For ett og et halvt år siden møttes Spengler, rektoren ved UiB, Bauge og sjefsdirigenten i orkesteret. Målet var å klekke ut noe nytt de kunne prøve sammen.

— Bernt spurte om hvorfor vi ikke prøvde å engasjere med musikk og sånn begynte planleggingen. Hittil har vi ikke funnet noen som har prøvd å kombinere noe sånt som dette tidligere, sier Spengler.

Da planene ble presentert var både forskerne og musikerne samstemte i at de er spent på hvordan publikum vil reagere. I konsertserien skal de også prøve mer enn bare forelesning og musikk. Det blir to filmkonserter med fullt orkester, og i en av forestillingene skal publikum være delaktig med bruk av en app.

— Det er noe helt nytt for alle parter dette, men jeg tror kunst og forskning er to elementer som kan spille godt sammen, sier Bauge.

— Jeg er veldig glad i musikk, og går ofte på konserter så å kombinere disse to blir veldig spennende. For meg er forskning en form for kunst også, sier Spengler.