Trond Mohn gir 80 millioner, universitetene og universitetssykehusene gir 80 millioner: Med 160 millioner kroner fordelt på Bergen, Trondheim og Tromsø, skal forskningen på behandling av kreft intensiveres. Foto: Dag Hellesund
Trond Mohn gir 80 millioner, universitetene og universitetssykehusene gir 80 millioner: Med 160 millioner kroner fordelt på Bergen, Trondheim og Tromsø, skal forskningen på behandling av kreft intensiveres. Foto: Dag Hellesund

Trond Mohn gir millioner til samarbeid mot hjernekreft

Målet er å sikre samarbeid for kreftforskning på universitetene i Tromsø, Trondheim og Bergen.

Publisert Sist oppdatert

80 millioner kroner fra Trond Mohns stiftelse og Tromsø forskningsstiftelse (som ble opprettet av Trond Mohn i 2007) til et nytt nasjonalt forskningssamarbeid skal bidra til å gjøre behandlingen av kreftsykdommer og nevrologiske lidelser med treffsikre og skånsomme for pasientene, heter det i en pressmelding fra Tromsø forskningsstiftelse.

«Kystsamarbeidet» omfatter universitetene i Tromsø, Trondheim og Bergen, som til sammen skal gå inn med et like stort beløp.

Radioaktiv farmasi

For Universitetet i Bergens og Haukeland universitetsjukehus del betyr det en opptrapping av nukleærmedisin, som handler om bruk av radioaktive stoffer for diagnostikk og terapi, med bruk av PET-skanning og –instrumentering.

UiB er det eneste universitetet i Norge som produserer radioaktive legemidler.

— I vår del av samarbeidsprosjektet skal vi fokusere på radiofarmasøytisk kjemi, som vi har mest erfaring med, sier førsteamanuensis Tom Christian Holm Adamsen til På Høyden. Han er leder for prosjektet ved UiB og Haukeland universitetssjukehus og forsker på Kjemisk institutt ved UiB.

På lang sikt er håpet at forskningen skal resultere i bedre legemidler. I mellomtiden vil samarbeidet mellom de tre forskningsbyene styrke mulighetene til å skaffe mer penger til prosjektet videre, tror Adamsen.

— Vi har jo samarbeidet noe tidligere også, men det betyr mye at det er satt i system, sier han.

Med pengene som nå ligger på bordet skal bergensmiljøet rekruttere flere forskere – stipendiater og postdoktorer.

Forskningsprogrammet starter i år, og skal på gå til 2024.

En milliard til forskning

Trond Mohn er en av Norges rikeste menn og mest markante filantroper med en formue på rundt 10 milliarder kroner. Trond Mohns stiftelse har tidligere gitt betydelige bidrag til helseforskningen i Bergen og Tromsø.

Ifølge egne tall har stiftelsen siden starten delt ut mer enn én milliard kroner. Tromsø Forskningsstiftelse har så langt delt ut 373 millioner kroner til forskningsformål i nord.