Postdoc Sean Case arbeider til daglig ved Institutt for plante- og Jordvidenskab ved Københavns Universitet. Foto: Mike Young/ University Post
Postdoc Sean Case arbeider til daglig ved Institutt for plante- og Jordvidenskab ved Københavns Universitet. Foto: Mike Young/ University Post

Postdoktor beviste russisk innblanding i Ukraina

Publisert

En postdoktor ved Københavns universitet brukte Google Earth til å bevise at raketter som landet i Øst-Ukraina, virkelig kom fra innenfor russisk territorium.

Det var sommeren 2014 og konflikten i de østlige og russiskspråklige delene av Ukraina eskalerte. De såkalte separatistene var på offensiven. Russiskprodusert artilleri holdt ukrainske styrker tilbake.

Postdoktoren Sean Case ved Københavns universitet jobber til daglig med utvikling av organisk gjødsel til bruk i landbruket. På fritiden fulgte han det løpende nyhetsbildet om den ukrainske-russiske konflikten som alle andre. Det manglet ikke på påstander om direkte russisk innblanding, også om de russiske rakettene. Men russiske myndigheter nektet for at utskytingen kom fra innenfor russisk territorium.

Sean Case satt hjemme og zoomet ned på satellittfoto over øst-Ukraina – offentlig tilgjengelig gjennom Google Earth. Han hadde fått med seg at Google hadde oppdatert satellittfoto fra området etter den intense perioden sist sommer. Han begynte å studere kratrene i terrenget, fordelingen av jord og stein sprengt utover nedslagene, for å kunne beregne missilenes bane.

I samarbeid med journalistprosjektet Bellingcat, studerte de satellittfotoene og regnet i fire måneder før de følte seg sikre nok til å gå ut offentlig. De sammenholdt nedslagene med satellittfoto av spor etter utstasjonerte russiske BM-21 –mobile rakettutskytingskjøretøy.

Missilene må ha kommet fra inne i Russland, konkluderte teamet.

Les hele saken i Universitetsavisen.dk.