Helene Wiken fra UiB og Ivanna Petrova fra Grieghallen står bak gjenbruksmarkedet i Grieghallen.
Helene Wiken fra UiB og Ivanna Petrova fra Grieghallen står bak gjenbruksmarkedet i Grieghallen.

Klimanøytralt UiB har samlet inn enorme mengder klær for å hjelpe dem som gruer seg til jul

Gitar, skisko og gjenglemte klær fra Bergens utesteder er noe av det folk har gitt vekk til onsdagens marked.

Publisert

PI 2009 begynte Helene Wiken og Ivanna Petrova på europastudier med spesialisering i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Ti år senere er Wiken miljøkoordinator ved UiB og Petrova prosjektleder i Grieghallen. Nå samarbeider de om det som de håper kan bli en ny juletradisjon: Gjenbruksmarked i Grieghallen.

Nok et lass med ting som gies bort blir fraktet inn i Grieghallen.
Nok et lass med ting som gies bort blir fraktet inn i Grieghallen.

— Vi hadde en kansellering av en konsert i desember. Den måneden er ganske travel her så vi syns det var synd at huset skulle stå tomt. Derfor tenkte vi litt på hvordan vi kunne åpne opp bygget for folk og hjelpe noen som trenger det, forteller Petrova.

Da tok hun kontakt med sin gamle klassekamerat. Sammen kom de frem til at de ville laget et gjenbruksmarkedet til inntekt for Kirkens Bymisjons årlige juleaksjon «Gled en som gruer seg til jul». Bymisjonen arrangerer julefeiringer for folk som opplever at de står utenfor samfunnet.

— Enorm giverglede

Både ansatte ved UiB og vanlige bergensere har vært innom Grieghallen med klær og gjenstander de vil gi bort. Studentpraktikantene ved UiB har besøkt byens utesteder for å hente gjenglemte klær som uansett skulle gis bort.

Både de minste og de eldste kan finne noe de liker.
Både de minste og de eldste kan finne noe de liker.

— Vi har fått inn enormt mye. Bare i går sto vi fem personer og brettet klær i en og en halv time og vi har enda mer igjen, forteller Petrova noen timer før det hele starter.

Det er første gang de arrangerer noe som dette. På Facebook har over 2000 meldt sin interesse for arrangementet som starter klokken 16.00, mens nærmere 300 har sagt at de kommer.

— Det kan være 20 som står ved døren når vi åpner eller tusen. Vi håper de som kommer syns det er hyggelig og føler at de er med på å hjelpe andre. Dersom vi ser det blir godt mottatt så kan det kanskje bli en tradisjon, sier Wiken.

Trendy med brukte gaver

Wiken er blant dem som jobber med klimanøytralt UiB. Universitetet har som mål å bli klimanøytralt innen 2030. Strategien derfra tas med til gjenbruksmarkedet.

Det er mest klær som har valgt å gi bort.
Det er mest klær som har valgt å gi bort.

— I tillegg til å hjelpe folk så håper jeg dette kan være med å få folk til å tenke på gjenbruk og en mer miljøvennlig jul, forklarer Wiken.

I ukene før jul er det Black Friday, nattåpent på kjøpesentre og rekordsalg for butikkene. Arrangørene håper gjenbruksmarkedet kan få folk til å tenke mer på gjenbruk i fremtiden.

— Det er blitt mer trendy med brukte julegaver. Du ser Finn.no kjører egen kampanje med det blant annet. Det er mulig å finne gode leker som er billigere enn helt nye, forteller hun.