Sommerpraten:

Innrykk av barn og barnebarn på hytten i Värmland er årets høydepunkt for Kenneth Hugdahl. Foto: Kenneth Hugdahl
Innrykk av barn og barnebarn på hytten i Värmland er årets høydepunkt for Kenneth Hugdahl. Foto: Kenneth Hugdahl

Kenneth Hugdahl: Logger ikke av i ferien

Sommerpraten: — Det er alltid like spennende med nye ideer, uansett hvor og når de kommer.

Publisert

Selv om han har passert aldergrensen er Kenneth Hugdahl for spent på stadig nye forskningsresultater til at han logger av i ferien. Han er først ute i På Høydens uhøytidelige sommerserie.

Bør UiB ha valgt eller ansatt rektor?

— Tja, heller mot valgt.

Hvordan logger du av i ferien?

Kenneth Hugdahl

Alder: 71

Tittel: Professor i psykologi

— Logger egentlig ikke av under ferie, er logget på, både i bokstavelig og overført betydning. Som forsker ser jeg på jobben like mye som en hobby. Det er alltid like spennende med nye ideer, uansett hvor og når de kommer (om de kommer i det hele tatt…).

Eier du flyskam?

— Egentlig ikke, men kjøpte en liten elbil tidligere i år

Trives du best i åpne landskap, eller celle?

— Er nok en «huleboer», går vel tilbake til en evolusjonær fortid.

Universitetet gir også muligheter til egenutvikling og frihet, også om nye styringsmodeller og «new public management» legger en demper på den akademiske frihet.

Kenneth Hugdahl

Hva er det beste med å jobbe på universitetet?

— Som psykolog og hjerneforsker er det å få utfordre nysgjerrigheten og mulighet til å oppdage nye aspekter ved mennesket og vår atferd. Universitetet gir også muligheter til egenutvikling og frihet, også om nye styringsmodeller og «new public management» legger en demper på den akademiske frihet.

Hva gleder du deg mest til nå?

— Litt paradoksalt så gleder jeg meg akkurat nå mest til noen nye dataanalyser vi gjennomfører på hva som skjer i hjernen noen sekunder før pasientene rapporterer at de opplever å «høre stemmer» når de ligger i MR-skanneren. Håper og tror at vi kan få et lite gjennombrudd i forskningen her. Ellers gleder jeg meg vel også til ferie.

Hvor er du i ferien?

— Vil være på hytten i Jämtland i Sverige. Jämtland har jo hørt til Norge enn gang i tiden, så i en overført betydning har jeg ikke utenlandsferie.

Hva er det viktigste for en god ferie?

— Å få dra til hytten og forberede for innrykk når barn og barnebarn kommer en uke i juli, det er alltid et av årets høydepunkter. Da blir det bad og grilling med noen gode viner som en av mine svigersønner har med. Hans far og bror har eget vinimportfirma, så han kan viner…

Må vel innrømme at jeg har ikke vært så nervøs noen gang under alle disputaser jeg hatt som veileder, det var noe helt annet å sitte med som far.

Kenneth Hugdahl

Hvilken bok har du lyst til å lese?

— Har nettopp bestilt C.P. Snows «The two cultures and the scientific revolution» om de to kulturene i humanistisk og naturvitenskapelig forskning. Og om boken (og leksjonen den er basert på) har 60-årsjubileum i år er debatten rundt «de to kulturer» like levende i dag som i 1959. Har ikke lest denne klassikeren tidligere, så synes at det er på tide nå.

Hva er du mest stolt av i året som har gått?

— I min alder er man glad og stolt bare en kan få være sammen med alle fantastiske yngre forskere i gruppen (og av og til også bidra litt…), ellers er vi vel mest stolt av de nye resultater vi fått i fMRI-forskningen og at ERC Advanced Grant prosjektet gjør fremskritt. Må også føye til at personlig er jeg meget stolt over at min yngste datter doktorerte i medisin i fjor vår på en avhandling om føflekk-kreft. Må vel innrømme at jeg har ikke vært så nervøs noen gang under alle disputaser jeg hatt som veileder, det var noe helt annet å sitte med som far.