Møt UiB-nissen 22. desember

Publisert

Hver dag i desember vil På Høyden presentere en ny nisse. Og skjerp sansene: Nissen presenterer et spørsmål. Svarer du rett, blir du med i trekningen av dagens premie.

– Hva er den viktigste juletradisjonen for deg?
– Julebakst! Kransekaker, kromkaker, peppernøtter…  Jeg baker alt selv, med litt  hjelp av familien. Poenget er ikke hvilke sorter, men at det skal være mange av dem.  Farmoren min er engelsk. De betyr en britisk favoritt - Tall House Cookies. Juletreet skal pyntes <<maksimalistisk>>, men skal ikke ha flagg på seg. Julaften er ikke 17.mai.

Inga Berre

Professor, Matematisk institutt

Medlem av fakultetsstyret, MN-fakultet

Er det noen juletradisjoner på UiB?

– Etter julelunsjen er det gang rundt juletreet på Matematisk institutt. Det var en tradisjon som forrige instituttleder innførte. Dette er en hyggelig årsavslutning som flere institutter burde vurdere, Men i år kan jeg ikke delta, jeg reiser til USA og Stanford University, og kommer– hvis alle makter står meg bi – hjem ettermiddagen den 22. desember. Det er ikke mer enn tiden og veien for forberedelsene til den Store kvelden.

Skrekken er forsinkelser og kanselleringer på den andre siden av Atlanteren.

Ribbe eller pinnekjøtt, eller noe helt annet?
–  Jeg er oppvokst i Molde, og holder meg til pinnekjøtt. Til dessert er det kun multer med krem som teller. De skal være selvplukket. Det er tradisjon for at den som plukket dem, får skryte av jobben under middagen. 

Hva ønsker du deg selv til jul?
– Å komme hjem!

–  Favoritt julelåt?
– Musevisa. Den forteller at det er viktig å komme sammen, og at det er viktig å være fornøyd med det man har. Det er en herlig sekularisert, nordisk julevariant for meg, om lengsel, håp og slekters gang og alt det der.

–  Hva ønsker du for UiB i det kommende året?
– UiB er en fantastisk arbeidsplass. Samtidig er det viktig at universitetet blir enda flinkere til å møte globale utfordringer, at vi leverer fremragende, og at vi hevder oss godt i konkurransen om forskningsmidler.

Hver nisse kommer til å stille et spørsmål til leserne. Send svaret til [email protected]. Dagens spørsmål må vi ha svar på innen 2. januar klokken 10. Da er du med i trekningen av en eske med utsøkt sjokolade, som kan hentes hos oss i Christies gate 13.

Fredag spurte nissen hvilken pave som bare regjerte i 33 dager og aldri fikk oppleve midnattsmesse. Else Skjøndal på Universitetsbiblioteket visste dette at riktig svar var Johannes Paul I, og kan hente ei velfortent sjokoladeeske. Urban VII hadde og ei særleg kort tid som pave frå han blei vald 15. september 1590, til han døydde av malaria 27. september same år. Han er den paven som har hatt embetet kortast. 

Laurdag spurde nissen kor mykje pengar det norske folk kjem til å bruke på julehandelen i år. Det næraste vi kjem eit riktig svar er truleg kalkylen til Virke, som har rekna ut at julehandelen kostar oss over 53 milliardar kroner, eller i overkant av 10 000 kroner per innbyggjar. Dette visste Gunhild Brubakken, som kan kose seg med sjokolade i jula. 

Søndag ville nissen ha litt hjelp med peparkakedeigen. Riktig svar er ifølgje bakarmeister Harepus at det skal åtte eggeplommer i deigen, og hugs at det berre trengs ei lita teskei pepar, ikkje eit heilt kilo! Dette visste ei av våre yngre lesarar: Kristiane Strand Øksnes (snart 4 år). Vi gratulerer så mykje! 

Premiane kan hentast i dag, i morgon litt tidleg på dagen, eller etter nyttår. Vi har to spennande nissar igjen, og på sjølvaste julaften sendar nissen ei helsing frå ein heilt spesiell stad, så følg med! Du kan svare på spørsmålet hans i heile romjula. 

Dagens spørsmål:
Snart skal vi også feire at vi begynner på en ny runde rundt sola, så da kan det passe å spørre: hvor lang tid tar det, og ikke minst, hvor fort går det?