— Jeg ønsker at vi skal tenke mer på hva og hvem vi ønsker å være som universitet og universitetsansatte, sier Kariane Westrheim.
— Jeg ønsker at vi skal tenke mer på hva og hvem vi ønsker å være som universitet og universitetsansatte, sier Kariane Westrheim.

Møt UiB-nissen 19. desember

Publisert

Hver dag i desember vil På Høyden presentere en ny nisse. Og skjerp sansene: Nissen presenterer et spørsmål. Svarer du rett, blir du med i trekningen av dagens premie.

–  Hva er den viktigste juletradisjonen for deg?
– Det viktigste er å feire jul hjemme, med familien, og på akkurat samme måten som tidligere år. På julaften begynner dagen med turen ned fra hjemmet i  Allégaten til St Pauls kirke i Nygårdsgaten. Deretter for å tenne lys på gravene for dem som ikke lenger er med oss. Tilbake i Allégaten er masse stearinlys tent, og hvor de tradisjonelle julesangene spilles før julemiddagen. Dagen avsluttes med midnattsmesse i St Pauls.

Kariane Therese Westrheim

Førsteamanuensis ved Institutt for pedagogikk

Visedekan for utdanning ved Psykologisk fakultet

–  Er det noen juletradisjoner på UiB?
– Vi har satt sammen et bitte lite kor – Julealvene – med studieseksjonen og sekretariatet. Vi har julelunsj på instituttet fredag før jul. Jeg savner kanskje noe som er felles for hele fakultetet.

–  Ribbe eller pinnekjøtt, eller noe helt annet?
– Tradisjoner og kontinuitet er viktig for meg i julefeiringen. Det er umulig å komme utenom pinnekjøttet. Pluss riskrem og sitronfromasj.

Hva er din favorittjulesang?
– ‘Jeg er så glad hver julekveld’. Det var også min mors favoritt. Hun begynte alltid å gråte ved strofen ‘Da tenner moder alle lys, så ingen krok er mørk…’ Det har jeg også begynt å gjøre.

Hva ønsker du deg selv til jul?
– Jeg har lest litt om Første verdenskrig i dette jubileumsåret, men ønsker å lære mer. For eksempel en bok basert på dagbøker fra soldatene.

––Hva ønsker du for UiB i det kommende året?
– Jeg ønsker at vi skal tenke mer på hva og hvem vi ønsker å være som universitet og universitetsansatte. Jeg er bekymret for de mange påleggene utenfra. Vi bør ha noen verdier og visjoner i bunn. Hvorfor skal studenter søke seg hit, og ikke til Oslo eller Trondheim? For oss som ansatte, finnes det tilhørighet til forskergruppen instituttet og fakultetet, men det bør være noe som identifiserer oss som ansatte ved <<Universitetet i Bergen>>. Jeg håper rektoratet bruker litt tid til disse spørsmålene i sitt strategiarbeid.

 

Hver nisse kommer til å stille et spørsmål til leserne. Send svaret til [email protected] Dagens spørsmål må vi ha svar på innen mandag klokken 10. Da er du med i trekningen av en eske med utsøkt sjokolade, som kan hentes hos oss i Christies gate 13. 18. desember spurte vi om hvem som har skrevet diktet “Tomten”. Riktig svar er Viktor Rydberg. Gunhild Brubakken er trukekt ut som vinner. Gratulerer!

Dagens spørsmål:
Hva het paven som kun regjerte i 33 dager og som aldri fikk oppleve midnattsmessen som overhode for den katolske kirke?