Alene hjemme i julen? Det kunne vært verre. Det skriver Science om bildet av de to forskerne på isen. Foto: Yngve Kristoffersen.
Alene hjemme i julen? Det kunne vært verre. Det skriver Science om bildet av de to forskerne på isen. Foto: Yngve Kristoffersen.

Poldrift vekker oppsikt

Publisert

To nordmenns ensomme drift over Polhavet blir av Science kåret til ett av de ti mest fascinerende bildene fra forskningens verden i året som gikk.

På Høydens julenisse vekker oppsikt også utenfor landets grenser.   

På Høydens julenissebildet for 24. desember.
På Høydens julenissebildet for 24. desember.

Science og New Scientist dekker polferd
– Ett eller annet sted i Arktis, driver to norske forskere av sted oppå et isflak, utstyrt med ett års forråd av drivstoff og mat, skriver nyhetsnettstedet til tidsskriftet Science. Et foto fra toktet er på Science' liste over de ti som har gjort mest inntrykk på redaksjonen i året som ligger bak oss.

UiB-emeritus Yngve Kristoffersen og kollega Audun Tholfsen forlot Tromsø 2. august. Om bord på isbryteren IB Polarstern lå luftputefartøyet Sabvabaa – forskernes hjem for mange måneder fremover. Planen er å la seg drive med isen, over Nordpolen, fram til slutten av dette året. Akkurat hvor lenge toktet vil vare, avhenger av isen.

New Scientist – det kanskje største populærvitenskapelige magasinet i verden – har intervjuet Kristoffersen via satelittelefon. Hvordan får de to forskerne dagene til å gå? Det er ikke en problemstilling. – Vi jobber ræva av oss, svarer han New Scientist.

Klimaforskning
Kristoffersen er for lengst emeritus, men er tilknyttet UiB og Nansensenteret. Han driver klimarelatert forskning, og samler sedimentprøver fra den arktiske sjøbunnen. Måler er blant annet å kunne rekonstruere klimaet, slik det var for 50 til 60 millioner år siden. Toktet har en ramme på 8,2 millioner kroner, og er organisert av Nansen senter for klima og fjernmåling.

– Vi skal forbi Nordpolen. Siden 2008 har det vært tre internasjonale forskningsverksteder om hvordan man skal skaffe seg data om klimaet i Polhavet for 50-60 millioner år siden. Internasjonalt er dette ei kjempeoppgave, forklarte Kristoffersen.

Det ligger seks års planlegging bak toktet, som har vært Kristoffersens drøm siden 80-tallet.

Foruten å samle vitenskapelige prøver, har hverdagen deres vært brutt opp av enkelte uvanlige hendelser: De har fått besøk av en lite selskapelig russisk ubåt, opplevd at isen har sprukket opp under dem, og hatt besøk av en freidig polarrev. 

Videoen viser - visstnok dokumentert for første gang i Arktisk dyp - en ålelignende fisk på 1450 meters dyp under polisen.