Sosiale medier-journalist Yusuf Omar snakker om bruken av  snapchat i mediene.
Sosiale medier-journalist Yusuf Omar snakker om bruken av snapchat i mediene.

Tror snapchat er fremtidens journalistikk

Publisert

Sosiale medier journalist Yusuf Omar tror mobil-journalistikk er fremtiden. Det er billig, raskt, og gir ekte historier.

– Jeg skal vise dere hvordan vi kan gjøre journalistikken raskere og billigere i fremtiden, sa Omar innledningsvis under VISmediakonferansen: Mobil-spotting i mediene.

Til daglig jobber han for Hindustan Times, men forrige uke kom han hele veien fra India til Bergen for å vise studenter og folk som jobber i mediebransjen hvordan snapchat kan være et verktøy for historiefortelling.

Krever lite utstyr

Omar demonstrerer hvordan man enkelt, og ved bruk av lite utstyr, kan dekke en hendelse fra ulike perspektiv. Ved å dele det på sosiale medier når det også ut til hele verden, og det kan spre seg raskt. Omar sier at alt han trenger for å dekke hendelser får han plass til i lommene sine.

– Ved å bruke snapchat får man tilgang til materiale man kanskje ikke ville fått ellers. Dersom en viktig hendelse finner sted i verden, er det nesten garantert at noen dokumenterer det med en mobiltelefon. Ved at øyenvitner enten filmer, eller forteller hva de har sett og opplevd, og deler det på for eksempel snapchat, kan dette settes sammen til en helhetlig fortelling, og publikum vil raskt forstå hva som enten har skjedd, eller skjer i det øyeblikket.

Han understreker at dersom man bruker mobilen er man også mobil.

– Journalister må komme seg ut av kontoret. Som mobil journalist gjør du alt på telefonen. Du filmer, redigerer og deler det ferdige produktet ved å bruke den. Alt kan gjøres i løpet av en halvtime, forteller Omar.

Ekte historier

Omar mener innholdet i filmene på sosiale medier er viktigere enn kvaliteten.

– I sosiale medier er publikum mer opptatt av det som er ekte, og gir en form for nærhet. Det spiller ingen rolle om filmen er litt kornete og ustabil.

Med ekte historier mener han det som er fra vanlige folk. Mennesker som ikke har en stemme i samfunnet, men som får muligheten til å snakke ved å bruke for eksempel snapchat. Han vil at dem som har opplevd noe skal få fortelle det fremfor en reporter som gjenforteller noe andre har opplevd.

Historiene som ikke får plass i media

– Dersom én prosent av facebook-brukerne i Norge hadde blitt selfie-journalister, ville vi fått ut mange flere ekte historier som ikke får plass i media i dag. Ved å la publikum ta del i historiefortellingen med egne videoopptak, åpner man opp for flere dekningsområder, sier Omar.

Han har selv brukt snapchat for å ta opp ulike samfunnsproblemer. For eksempel lot han ofre for seksuelt misbruk skjule sin identitet bak et snapchat-filter, noe som førte til at de turte å dele sin historie. De brukte Omar sin telefon, men hadde selv kontroll over det de filmet, og hvilket filter de ville skjule seg bak. På denne måten hadde jentene makt over opptakene. Omar sier at dette er historier de ikke hadde turt å fortelle på andre måter.

– Å dele noe sånt foran et stort kamerateam og en diger linse hadde vært vanskelig for dem. Ved å bruke en liten mobil, og ved å gi dem all kontroll fikk de en trygghet, forteller Omar.

Morgendagens journalistikk

Også professor Astrid Gynnild er begeistret for mobilen som et journalistisk verktøy, og mener den har kommet for å bli.

– Mobilen er et kraftfullt verktøy. For å være klar for morgendagens journalistikk må studentene være klare for den teknologiske utviklingen. De må bli venn med mobilen og bruke den på en forsvarlig måte, sa hun under torsdagens konferansen.

Omar mener det er en ny tid hvor mobiltelefonene spiller en viktig rolle. Alle har dem, og dette er noe man bør benytte seg av.

– Denne generasjonen representerer fremtiden, sa Omar og pekte på studentene.

– Ikke hold dem igjen! Slipp dem til på sosiale medier.

Fra videosnutt til en helhetlig fortelling

I forbindelse med konferansen ble det arrangert workshop for noen journalistikk-studenter ved UiB. Onsdag ettermiddag møtte Omar dem for å planlegge hvordan de sammen skulle dekke konferansen den påfølgende dagen, for å demonstrere hvordan blant annet snapchat kan brukes innen journalistikken. 

Ved hjelp av studentene, og deres 16 mobiltelefoner, ble hele konferansen dekket på ulike måter i sosiale medier. Hovedfokuset var snapchat, og alle hadde fått i oppgave å filme mange snapchat-videosnutter på opp til ti sekunder, for så å legge dem på «My Story». Omar gikk deretter gjennom de ulike snuttene, som inneholdt både tekst, tale og emojis, og satte dem sammen til en helhetlig fortelling. På slutten av konferansen ble den vist på storskjerm. Da fikk publikum se mange ulike perspektiv på en og samme hendelse.

Slik så konferansen ut, sett gjennom studentenes snapchat-øyne: