– Jeg har kommet fram til at jeg nå trer til side, og overlater roret til en ny leder som kan føre prosessen videre, skriver Nord-rektor Bjørn Olsen i en pressemelding. Foto: Nord universitet
– Jeg har kommet fram til at jeg nå trer til side, og overlater roret til en ny leder som kan føre prosessen videre, skriver Nord-rektor Bjørn Olsen i en pressemelding. Foto: Nord universitet

Nord-rektor Olsen går av på dagen

Publisert

– Jeg har kommet fram til at jeg nå trer til side, sier Bjørn Olsen, rektor ved Nord universitet. Han går av på dagen.

Det er Avisa Nordland som fredag ettermiddag presenterer nyheten om at Nord universitets rektor Bjørn Olsen går av. Avisen siterer en pressemelding der det heter at Olsen har kommet frem til at han trer til side, og overlater roret til en ny leder som kan føre prosessen videre. Hanne Solheim Hansen er konstituert som rektor frem til styret finner en etterfølger.

Styret tar rektor Bjørn Olsens beslutning til etterretning, sier styreleder Vigdis Moe Skarstein. Foto: Nord universitet
Styret tar rektor Bjørn Olsens beslutning til etterretning, sier styreleder Vigdis Moe Skarstein. Foto: Nord universitet

Turbulens

Nord universitet har hatt en turbulent tid. Nokut varslet før jul at det var utfordringer knyttet til godkjenning av et doktorgradsprogram. Dersom dette ikke ble godkjent, stod universitetet i fare for å miste universitetsstatusen, skrev Khrono. For å kunne kalle seg et universitet må en utdanningsinstitusjon ha minst fire doktorgradsprogam. Nord har per nå akkurat fire.

Forrige fredag møtte statsråd Iselin Nybø i styremøtet ved Nord universitet. Dette er uvanlig, innrømte statsråden selv til Khrono.

– Vi må snakke om hvordan vi skal sørge for at Nord blir et kvalitativt godt universitet. Det er viktig for regionene i Nordland og Trøndelag. Nord skal være et universitet som ungdom har lyst til å studere ved og som leverer god utdanning og god forskning, sa hun.

I tillegg til at statsråden kom, ble Khrono torsdag kveld forrige uke gjort kjent med at styret, eller deler av styret, skulle møtes til et eget møte fredag morgen. Dagsorden var ikke kjent, og rektor ikke innkalt.

Styreleder Vigdis Moe Skarstein sa i en kommentar at styret skulle forberede seg på at Nybø skulle komme på besøk.

Ansatt rektor

Nord universitet ble til etter at Universitetet i Nordland fusjonerte med Høgskolen i Nord-Trøndelag og Høgskolen i Nesna i 2016. Universitetet har i alt ni studiesteder.

Bjørn Olsen ble ansatt rektor etter fusjonen i konkurranse med fire andre søkere. I pressemeldingen beskriver han de siste tre årene som krevende.

– Nord universitet har siden etableringen stått i store endringer og omstillinger, og selv om dette har vært tre krevende år for meg som rektor, er jeg svært takknemlig for at jeg har fått lov til å bidra i denne viktige perioden med å bygge det nye Nord universitet sammen med 1200 ansatte og 12 000 studenter.

Olsen går tilbake til jobben som professor ved Handelshøgskolen ved Nord universitet.

Kritikk på flere felt

Bjørn Olsen har tidligere sagt til Khrono at universitetet han ledet inntil i dag egentlig hadde den største fusjonen i sektoren – fordi den utgjorde en høgskoleandel på nærmere femti prosent. Andelen første- og toppkompetanse blant de ansatte ved de to høgskolene var lav. En sak om antall studiesteder var noe av det som var oppe i styremøtet forrige uke.

Tidligere har Nord universitet fått kritikk for å forske for lite, og i tillegg er Nord en av institusjonene som har fått kritikk fordi de har for mange ubrukte midler på bok.

Styret anerkjenner innsatsen

I dag valgte altså Olsen å trekke seg. Avisa Nordland har vært i kontakt med styreleder Skarstein.

– Det er Bjørn Olsen som har tatt denne beslutningen, og vi i styret har tatt den til etterretning. Vi er takknemlig for jobben han har gjort, sier hun i en kort kommentar.

I pressemeldingen som ble sendt ut etter dagens styremøte heter det at:

– Styret anerkjenner den betydelige innsats som Bjørn Olsen har lagt ned i en svært krevende oppstartsfase for Nord universitet og er takknemlig for hans bidrag med å samle og forme et nytt universitet, og det grunnlag organisasjonen under hans ledelse har lagt for å kunne bygge en institusjon som skal spille en viktig rolle innen forskning og utdanning både nasjonalt og regionalt i mange år fremover.

— Jeg beklager at Bjørn Olsen har valgt å trekke seg fra stillingen som rektor. Han har ledet universitet gjennom fusjonen og bidratt til at Nord universitet i dag er i sterk utvikling. Jeg vil takke han for innsatsen, sier prorektor Hanne Solheim Hansen i en pressemelding, sitert av Khrono.