Studenter som demonstrerer mot forrige kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens forslag om skolepenger i 2014. Foto: Wanda Natalie Nordstrøm
Studenter som demonstrerer mot forrige kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens forslag om skolepenger i 2014. Foto: Wanda Natalie Nordstrøm

Visum-avgift økt med 65 prosent

Publisert

Avgiften for å fornye studentvisum for utlendinger økte kraftig fra 1. januar. Stikk i strid med regjeringens ønske om mer internasjonalisering, mener Norsk studentorganisasjon.

Fra 1. januar økte avgiften for å fornye studentvisum for internasjonale studenter fra 3200 til 5300 kroner, en økning på vel 65 prosent. Det skriver Khrono.

Leder i International Students’ Union of Norway (ISU), Eric Kimathi, sier at økningen på 65 prosent «ikke er i god tro» og at den kom helt uforberedt.

— Dette er vanvittig, og rett og slett urettferdig overfor internasjonale studenter, sier han.

ISU-lederen mener det vil gå utover velferden til studentene og at studentorganisasjonene ikke har blitt hørt i saken.

— De fleste internasjonale studenter finansierer oppholdet sitt selv, og kan arbeide bare 20 timer i uken. Samtidig økte Utlendingsdirektoratet satsen for hvor mye man krever til å dekke levekostnader per år fra 103.900 til 111.657 kroner.

— Generelt er internasjonalisering en prioritet

Politisk rådgiver Espen Teigen i Justis- og beredskapsdepartementet sier til Khrono at å søke om tillatelser i Norge som regel innebærer et gebyr som skal dekke kostnadene for å behandle slike saker.

— Slik er det både for studenter og for alle andre. Gebyret for utdanningssaker gikk derfor opp fra 3200 kr til 5300 kroner 1. januar 2018. Dette ble vedtatt av Stortinget i den vanlige behandlingen av statsbudsjettet, sier han.

På spørsmål om ikke internasjonalisering gjennom inntak av utenlandsstudenter ikke er en prioritet, svarer nå avtroppet statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad:

— Generelt er internasjonalisering, spesielt institusjonssamarbeid med studentmobilitet, noe som er prioritert av KD.

NSO også mot

Internasjonalt ansvarlig Jone Trovåg i Norsk studentorganisasjon (NSO) mener at økningen er altfor stor.

— Vi er i mot økningen og har ikke sett noen god grunn til at den skal økes. Dette er stikk i strid med regjeringens ønske om mer internasjonalisering, sier han, og legger til:

— Regjeringen gjør det vanskeligere å studere i Norge når de både stiller høye krav til likviditet og tar høye visum-avgifter.

ISU-leder Kimathi sier at de positive ringvirkningene av internasjonalisering og mangfold innen høyere utdanning er vidkjent, og at debatten heller må handle om hvordan best sørge for at internasjonaliseringen blomstrer i Norge.

— Vi setter enormt pris på gesten og godviljen dette landet har vist internasjonale studenter gjennom gratis utdanning. Men det krever støtte både finansielt og på andre måter for å få mest mulig ut av denne muligheten, sier han.