Fire dager i uken har SUB-BSI dykkerturer som starter fra deres egne klubblokaler. På grunn av oppussing blir de nå kastet ut. FOTO: Flickr.com/bhinddalenes
Fire dager i uken har SUB-BSI dykkerturer som starter fra deres egne klubblokaler. På grunn av oppussing blir de nå kastet ut. FOTO: Flickr.com/bhinddalenes

Dykkerklubben blir kastet ut av lokalene sine

Etter 57 år under vann har SUB-BSI nå problemer på land. Til sommeren står dykkerklubben uten lokaler.

Publisert

Studentenes Undervannsklubb Bergen (SUB-BSI) er landets eldste dykkerklubb. Nå frykter de for fremtiden sin. På grunn av oppussingen av Geofysisk institutt må de flytte. Det fikk de først vite etter at de selv nylig spurte om oppussingen i Jahnebakken 3 ville påvirke dem.

— Dette er en veldig uheldig situasjon for oss. Vi har fått en veldig kort tidsfrist på å finne nye lokaler og fikk nylig beskjed om at ingenting er tilgjengelig, sier Ørjan Knutsen, leder i klubben.

Kastes ut etter 57 år

Klubben ble stiftet 15. mars 1962 og har siden den gang gitt et tilbud for både studenter og ansatte ved UiB. Ifølge dem selv er det landets eldste aktive dykkeklubb.

— De siste 13 årene har UiB lånt oss kjelleren på Geofysisk institutt til lokaler. Før min tid som leder og siden oppstarten har vi alltid hatt lokaler tilgjengelig, men akkurat nå stå vi uten noe fra og med juni, sier Knutsen.

Siden klubben fikk beskjed om at de måtte flytte, har de vært i dialog med eiendomsavdelingen ved UiB om nye lokaler. Den siste meldingen de fikk var at det ikke var noe ledig.

— Nå ser vi etter noe nytt. Vi trenger lokaler som ikke ligger så langt unna sentrum, for vi har mange medlemmer uten bil. Ideelt sett skulle vi hatt noe langs Bybanen, slik at det også er lett å komme seg til Øygarden der vi har mange av våre turer.

Klubben har rundt fire dykk i uken. Hver tur starter fra klubblokalene. Her har de skyllerom, kompressorer, luftbank og mye annet utstyr.

— Skal lete videre

Eiendomsdirektør ved UiB, Even Berge, sier at de ikke har funnet et nytt sted til dykkerklubben. Han understreker at de fortsatt vil se etter alternativer.

— Vi har ikke en løsning klar nå, men vi ønsker å strekke oss langt for å være med å hjelpe dem, sier han.

Samtidig beklager han at klubben fikk først melding om at de måtte ut når de selv tok kontakt.

— Det visste jeg ikke, men der må vi bare legge oss helt flat. Vi ønsker å varsle i god tid. Det gir oss enda en god grunn til å hjelpe dem.

Brev til styret

Klubben har sendt et brev til universitetsstyret der de deler tanker og bekymringer rundt fremtiden for klubben når de nå blir kastet ut. Her prøver de å forklare hvorfor universitet bør bry seg om at de står uten lokaler i fremtiden.

«Det er mange eksempler på marinbiologer som har valgt å knytte seg til UiB på grunn av den aktive, frivillige organiserte dykkingen 4 dager i uken,» heter det blant annet i brevet.

På bakgrunn av dette har klubbledelsen bedt UiB se på klubben som mer enn en sportsklubb. Klubben viser blant annet til en rekke forskningsprosjekter de har vært med på bidra til.

— Akkurat det er vi obs på også. Selv om det er fritidsaktivitet så grenser de mot fagavdelingen. Det gjør at vi er ekstra hissig på forsøke å hjelpe dem, sier Berge.