– Høyere utdanning er ikke styrt av relevans og kvalitet, sier <span class="caps">NHO</span>-direktør Kristin Skogen Lund. Hun vil ha flere masterstudenter over på et realfaglig spor. Foto: <span class="caps">NHO</span>
– Høyere utdanning er ikke styrt av relevans og kvalitet, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Hun vil ha flere masterstudenter over på et realfaglig spor. Foto: NHO

NHO vil kutte tallet på mastergrader

Skal studenter utdannes til å skape en grønnere framtid, bør færre studere samfunnsfag og humanistiske fag. Flere bør heller penses inn på realfag og teknologi, mener NHO.

I dag kan studenter i Norge velge mellom 900 ulike masterprogrammer, skriver NTB. Ifølge NHO er dette for mange. Hovedorganisasjonen oppfordrer nå utdanningsinstitusjonene om å kutte i antall studieprogrammer.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund er særlig bekymret for at det er for mange mastergrader innen samfunnsfag og humaniora.

– Det er en klar systemsvikt når vi ser at den store veksten innen utdanning har skjedd i samfunnsfag og humanistiske fag. Til sammenligning er kapasiteten innen realfag og ingeniørfag lite utvidet, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund til Aftenposten i forkant av NHOs årskonferanse som starter førstkommende torsdag.

– Høyere utdanning er ikke styrt av relevans og kvalitet. Høyskoler og universiteter får betalt per studiepoeng. Da lønner det seg å bare tilby en masse forskjellige studier som er billige å drive, sier Lund.

Norsk Studentorganisasjon advarer mot jojo-tendenser
Leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO) vedgår at det bør skje en utjevning innen studietilbudet.

– For å ruste oss best mulig mot økonomiske endringer og omstilling, er vi avhengig av å ha høy kompetanse innenfor flere felter, sier NSO-leder Marianne Andenæs til NTB.

Hun advarer likevel mot å skape unødige jojo-tendenser, gjennom en overproduksjon av nyutdannede med teknologisk og realfaglig kompetanse.

– Da kan vi havne i samme situasjon som økonomi og administrasjon nå sitter i. Det er bare å gå et par år tilbake, så ropte både SSBs rapporter og det politiske Norge etter flere med kompetanse innen økonomi og administrasjon.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen avviser kritikken. 

Til Aftenposten sier Torbjørn Røe Isaksen at NHO bommer på sin kritikk.

Han viser på at det alt satses på utdanningsprogrammer innen IKT, teknologi og realfag. 

NHO og deres medlemsbedrifter har selv et ansvar for å gi tydelig informasjon til fremtidens studenter om hva arbeidslivet trenger, sier Isaksen til Aftenposten.

Og han legger til:

— Det kan det virke som fordommene mot arbeidslivsrelevansen til humaniora og samfunnsfagene fortsatt er litt for fremtredende.

Verdiskaping og klima
Konferansen har fått navnet Made in Norway – på jobb for en grønn fremtid. På NHO sine sider står det at formålet med konferansen er å løfte fram bedrifter, naturressurser, teknologi og mennesker som arbeider med å løse utfordringer knyttet til befolkningsvekst og klimautslipp. NHO ønsker ifølge programmet også å drøfte hva slags ledelse og rammebetingelser som trengs når klimamålene skal nås, samtidig som verdier og arbeidsplasser skal skapes.

Statsminister Erna Solberg, Marine Harvest-direktør Alf Helge Aarskog og Mari Sundli Tveit, rektor ved Norges Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er blant innlederne.