Viserektor Oddrun Samdal ønsker å kunne tilby et eget program for særlig ambisiøse og motiverte studenter. Foto: Dag Hellesund
Viserektor Oddrun Samdal ønsker å kunne tilby et eget program for særlig ambisiøse og motiverte studenter. Foto: Dag Hellesund

UiB ønsker eliteprogram

Universitetet i Oslos eliteprogram har gode søkertall. Nå ønsker UiB seg et lignende program.

Publisert

Det var Klassekampen som tidligere i uken først skrev om et eventuelt honours-program ved Universitetet i Bergen. Dette er et bachelorprogram som henvender seg til de særlig motiverte og ambisiøse studentene. Man tar flere studiepoeng enn vanlig i løpet av tre år, velger fordypning, men jobber også tverrfaglig.

– Vi mener slike programmer er viktig for å utvikle den kompetansen som trengs for å løse framtidas utfordringer, sier Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved UiB, til Klassekampen.

Har laget rapport

Like før sommeren leverte en arbeidsgruppe ved UiB en rapport om programmet, og arbeidet fortsetter til høsten.

– Vi skal ha et godt tilbud til alle studentene. Det må være mulig å tenke langs to spor her: Vi må både sørge for at alle våre studenter får en undervisning som gir dem muligheter i arbeidslivet, men også tilby den gruppa som ønsker å legge ned en ekstra innsats, en mulighet for det, sier Samdal til Klassekampen.

De første UiB-studentene kan etter planen starte i sitt honours-program i 2021. Ved UiO begynner de første tjue studentene denne høsten. Søkertallene er gode.

Kritiske studenter

Norsk studentorganisasjon (NSO) er kritisk til en slik elitesatsning. Det sier leder Marte Øien til Khrono.

— Vi synes ikke det skal opprettes parallelle studieprogram til allerede eksisterende programmer, som skal gis ekstra midler for å øke kvaliteten. Det blir helt feil, sier Øien.

Også UiB-studenter er skeptiske, sier Jørgen Sejersted. Han er dekan ved Det humanistiske fakultetet.

— Dette har blitt diskutert fram og tilbake og det er omdiskutert blant studentene. Vi har hatt en arbeidsgruppe som har utredet dette, som nå har lagt fram en rapport. Vi har også sett til utviklingen ved UiO, og blir inspirert av at studiet blir så godt mottatt der, sier Sejersted til Khrono.