Den amerikanske litteraturprofessoren Stephen Greenblatt får årets Holbergpris. Foto: Stephanie Mitchell
Den amerikanske litteraturprofessoren Stephen Greenblatt får årets Holbergpris. Foto: Stephanie Mitchell

Holbergprisen til Greenblatt

Publisert

Den amerikanske litteraturprofessoren Stephen Greenblatt får årets Holbergpris.

Stephen Greenblatt er professor ved Harvard University og får prisen for sitt banebrytende arbeid innen Shakespeare- og rennessanseforskning.

– Greenblatt har på en elegant måte åpnet opp for nye måter å forstå Shakespeare og renessansen på», sier Holbergkomitéleder Pratap Bhanu Mehta i en pressemelding.

– Dermed har han også gitt oss et vokabular som gjør det lettere å forstå vår egen tid og vår historie, så vel som forholdet mellom ordet og verden. Greenblatt har også på en mesterlig måte kombinert avansert forskning med evnen til å kommunisere med et bredere publikum, sier Mehta videre.

Greenblatt har gitt ut 12 bøker i tillegg til mange vitenskapelige publikasjoner. Hans  mest leste verk er biografien «Will in the World: How Shakespeare Became Shakespeare» (2004), som er oversatt til 16 språk.

I begrunnelsen fra juryen heter det at Greenblatt har vært en av de mest markante og innflytelsesrike stemmene innen humaniora gjennom de siste førti år. Hans forskning har hatt uvurderlig innflytelse på forskningspraksiser innen historie, litteratur- og kulturvitenskap, langt utenfor hans eget fagfelt. Mellom annet står Greenblatt bak nyhistorisme-retningen, som ble grunnlagt på 1980-tallet.

Holbergprisen betegnes som nobelprisen innen humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi. Prisen er på 4,5 millioner kroner, og blir delt ut i en høytidelig seremoni i Bergen i juni.