Andreas Trohjell fra Studentparlamentet UiB har forhåpninger til den nye ministeren.
Andreas Trohjell fra Studentparlamentet UiB har forhåpninger til den nye ministeren.

Her er studentenes krav til den nye ministeren

Henrik Asheim (H) er ny utdanning- og forskningsminister. Studentlederne i Bergen trekker frem studentboliger som en sak de håper Asheim tar tak i så snart som mulig.

Publisert

Etter at Frp gikk ut av regjering ble det justeringer i regjeringskabalen 24. januar. Etter to år som utdanning- og forskningsminister gikk Iselin Nybø (V) over til næringsdepartementet. Inn kom Henrik Asheim (H).

I Bergen er man positiv til byttet, men har også noen krav til den nye ministeren.

Henrik Asheim, ny forsknings- og høyere utdanningsminister

Studentene kalte han «Party-Henke» da han vikarierte for Torbjørn Røe Isaksen som kunnskapsminister i 2017.

Nå går Henrik Asheim (36) fra vervet som finanspolitisk talsperson for Høyre på Stortinget til forsknings- og høyere utdanningsminister.

Asheim har vært innvalgt på Stortinget fra Akershus (nå Viken) siden 2013. I perioden 15. september til 26. november 2017 var han konstituert kunnskapsminister og vikar for Torbjørn Røe Isaksen som var i pappaperm.

Etter utvidelsen av Erna Solbergs regjering i januar 2018 har han vært leder av Finanskomiteen på Stortinget.

Les også: Asheim i Isaksen-vikariat som statsråd

— Det første kravet må være å se på studentboliger. Det bevilges penger til nye studentboliger, men når man søker i Bergen om å få rehabilitert boliger, så får man nei. Vi trenger mer enn bare tilskudd til nye boliger, sier Andreas Trohjell, leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen.

Tror på Asheim

Med en statsråd fra det største regjeringspartiet har Trohjell troen på at Asheim kan få større gjennomslagskraft enn Nybø fra Venstre.

— Asheim har også erfaring fra finanskomiteen og er høyt respektert innad i Høyre. Det tror jeg er noe som kan hjelpe oss. Han var minister i noen få måneder tidligere og gjorde en god figur, sier han.

Asheim var vikarierende kunnskapsminister i ti uker i 2017. Nå skal han jobbe med utdanning- og forskning på fulltid. I likhet med Studentparlamentet håper Velferdstinget Vest at studentboliger blir en viktig del av arbeidsoppgavene hans.

— Vi håper han vil fortsette på arbeidet som er gjort for studentenes psykiske helse. Vi håper også at kuttene av studentsamskipnaden ikke fortsetter og at han har en litt annen tilnærming til rehabilitering av studentboliger, sier Anette Arneberg, leder for Veldferdstinget Vest.

Vi håper han er enig at man må gjøre noe med finansieringsmodellen

Anette Arneberg, leder for Veldferdstinget Vest

Dagens finansieringsmodell gir ingen tilskudd til rehabilitering av studentboliger.

— Uavhengig av hvem som er minister så er jeg optimist på den fronten. Kunnskapdepartementet har invitert Studentsamskipnaden inn for å snakke om dette. Vi håper han er enig i at man må gjøre noe med finansieringsmodellen, sier Arneberg.

Tap og seire

Begge studentorganisasjonene har jevnlig dialog med Kunnskapsdepartmentet om saker de jobber med.

— For meg som studentleder for UiB så er det mye enklere å forholde seg til egen minister for utdanning og forskning enn kun kunnskapminister. Vi er fornøyde med at den posten fortsetter, sier Trohjell.

Han oppsummerer to år under Nybø som en periode med både seire og tap.

— Vi er meget fornøyd med at hun begynte på en dialog gjennom studentmøter som vi håper fortsetter. 11 måneders studiestøtte kan vi ferie til vi blir gamle og grå, men det har også vært noen kjipe saker, sier han, og utdyper:

— Stipendkutt for eksempel, og så har vi studentboliger som har vært en utfordring. Når Studentsamskipnaden Vestlandet søker om tilskudd til rehabilitering får de nei av departementet. Det trengs en dialog mellom partene der, sier han.

To store politiske saker

Noe av det som vil dukke opp på bordet til Asheim i tiden fremover er hva man skal gjøre med medisinutdanningen og forslaget om at Statsbygg skal overta alle universitetenes eiendommer. I Bergen ønsker man å beholde egne bygg og at UiB får nye studieplasser kontra å bygge opp et nytt medisinsk fakultet hos Universitetet i Stavanger.

— Det er to store politiske saker som jeg tror blir snakk om i tiden fremover. Det er noe vi og UiB bruker mye tid på. Vi har snakket så vidt med han i noen fora om dette og han er klar over at dette er noe som kommer. Vi skal jobbe for å få han på vår side, sier Trohjell.