På den gamle Shell-tomten ved foten av Askøybrua ønsker Askøy kommune at Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet skal flytte. Foto: Google
På den gamle Shell-tomten ved foten av Askøybrua ønsker Askøy kommune at Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet skal flytte. Foto: Google

Vil lokke Havforskningen til Askøy

Publisert

Askøy kommune kaster seg på i kampen om å tilby tomt til Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet.

Askøy-ordfører Terje Mathiassen gikk ut i Bergens Tidende med ideen om å samle de to marine etatene på tomten der det tidligere sto et tankanlegg, på Byneset, like ved foten av Askøybrua. 

– Vi mener at Byneset like ved kommunesenteret i Kleppestø helt klart oppfyller kriteriene Nærings- og fiskeridepartementet har lagt til grunn. Jeg vil gjøre dette til en politisk sak. Vi må benytte oss av de kanaler vi kan for å nå frem når spørsmålet om lokalisering skal avgjøres, sier Askøy-ordføreren til Bergens Tidende.

Tomten har tilgang til dypvannskai, og området kan fylles ut til rundt 50 mål. Transport til stedet mener ordføreren kan ordnes ved hjelp av hurtigbåt. 

Det har imidlertid vært vurdert tomter både på Askøysiden og fastlandssiden av Askøybrua tidligere, og disse har ikke vært så aktuelle at de er med på Statsbyggs liste over interessante området når letingen etter en konkret tomt nå er i gang. 

Det er fortsatt Marineholmen, Dokken, Tollbodkaien, Laksevåg og Hegreneset som blir sett på som mest aktuelle. UiB har et sterkt ønske om å få de samlokaliserte virksomhetene til Havforskningsinstituttet med rundt 900 ansatte og Fiskeridirektoratet med omkring 220 ansatte til Marineholmen, men dette området står ikke øverst på ønskelisten, da forskningsskipene til Havforskningsinstituttet ikke kommer til ved Marineholmen.