Styremøtet er i Grieghallen. Foto: Wikimedia
Styremøtet er i Grieghallen. Foto: Wikimedia

Forventer verdenskjente forskere til Bergen neste år

Ted-stiftelsen har lagt klimatoppmøte til Grieghallen. Det mener klimaforsker Kikki Kleiven at Universitetet i Bergen må utnytte.

Publisert

— Dette kan gi ringvirkninger for kunnskapsmiljøet i Hordaland. UiB bør kjenne sin besøkelsestid og bruke det så rått som de kan. Få politikere, internasjonale meningsytrere og andre til å se hva vi holder på med her, sier klimaforsker Kikki Kleiven.

Dette vil de ha svar på

Dette er de fem spørsmålene som Ted ønsker svar på. De beste svarene blir presentert i Grieghallen i Bergen 6.- 9. oktober 2020.

  • Hvor rask kan vi gå til 100 prosent ren energi?
  • Hvordan kan vi bygge om ting rundt oss?
  • Hvordan kan vi endre måten vi reiser på?
  • Hvordan kan vi få hele verden til å endre til et sunnere matsystem?
  • I hvor stort omfang kan vi få verden grønnere?

Kilde: countdown.ted.com

Bergen er fra før av på mange måter Norges hovedstad for klimaforskning. 6. til 9.oktober blir det hele verdens hovedstad for dette når Ted-stiftelsen kommer med Ted Countdown Summit. I et år kjører de en kampanje for å finne ut hvordan man kan få ned klimautslippene. Til slutt samler de seg til en internasjonal konferanse i Bergen der de beste tiltakene blir presentert i form av Ted-talks.

— Vi kan kanskje få sett mennesker vi aldri ville hatt betalingsevne til å hente til et UiB-arrangement, slår klimaforsker Kikki Kleiven fast.

Høy kjendisfaktor

Bjerknessenteret jobber daglig med klimaspørsmålet. Direktør Tore Furevik forteller at de så langt ikke er involvert i konferansen i Bergen.

— Man kan jo spørre seg hvor viktig det er med enda flere møteplasser om klima, men samtidig skal vi ikke underslå viktigheten av at næringslivstopper og andre med høy kjendsifaktor setter dette på agendaen, sier han.

Målet til Ted er å få finne en løsning på hvordan verdens klimagassutslipp skal gå i null. De beste forslagene vil bli presentert som Ted-talks i Grieghallen neste år.

— FNs klimapanel har sagt at uansett hva slags scenario vi ser for oss så må vi gå mot nullutslipp så snart som mulig. Vi har verktøy til det, men spørsmålet er hvordan man skal implementere det og tatt beslutninger til det, forklarer Furevik.

Tilgang til selve konferansen blir kun med invitasjon. Kjendisene og klimaaktivistene Al Gore og Leonardo DiCaprio er blant de som har snakket om samlingen etter kunngjøringen.

— Det er lett å harselere med influensere som flyr inn for å snakke om dette, men de er med på å bidra til at næringslivet setter fokus på klimaet. Jeg tror både de og politiske prosesser i FN-systemet er viktig. Vi klarer ikke løse klimakrisen uten at næringslivet går foran, sier direktøren.

Håper på Harvard-professor

Ifølge nettsiden til arrangementet i Bergen skal de samle over tusen utvalgte mennesker til konferansen i Grieghallen. Kleiven håper Naomi Oreskes er en av dem.

Kikki Kleiven håper på besøk fra professor fra Harvard.
Kikki Kleiven håper på besøk fra professor fra Harvard.

— Hun har jobbet med klimaspørsmålet lenge og har blant annet skrevet om tvilen på klimaendringene og hvordan det har ført til at politiske beslutninger blir utsatt. Hun har ristet litt i samfunninstitusjonene som har stoppet endringer, forteller hun.

Samtidig er hun klar på at de har valgt riktig sted å ha det.

— Det er et fokus på det grønne skifte i Bergen. Her jobber man med elektrifisering av transport med både ferge og båt. Vi har en kuinnskapsbase som Bjerknessenteret. Det jobbes rett og slett mye med klimaspørsmålet i regionen, sier hun.