Kanskje årets påskeprosjekt kan være å hjelpe en forsker? Professor Harald Sodemann ønsker seg snø, levert på glassflaske. Foto: flickr.com/vikeboe
Kanskje årets påskeprosjekt kan være å hjelpe en forsker? Professor Harald Sodemann ønsker seg snø, levert på glassflaske. Foto: flickr.com/vikeboe

Forskere vil ha snø fra påskeferien din

Skal du på skitur i påsken? Da kan du være med på et forskningsprosjekt.

Publisert

Den spesielle oppfordringen kommer fra Harald Sodemann. Han er professor ved Bjerknessenteret for klimaforskning og Geofysisk institutt på UiB. De ønsker masse snø de kan forske på etter påske.

— Dette er et borgereksperiment som er vinn-vinn for alle parter. Vi får snø, og barnefamilier kan få lov å være med på å bidra til forskning. Det ville blitt veldig dyrt for oss å sendt en mann rundt på alle fjell i Norge, sier han.

Deler ut poser

Prosjektet er et samarbeid mellom Universitet i Bergen og Universitetet i Oslo. Frem til påske vil det være mulig å hente det utstyret du trenger i resepsjonen hos Geofysisk institutt i Bergen eller hos Cicero senter for klimaforskning i Oslo.

Harald Sodemann leder prosjektet. Foto: UiB/Helene Dante.
Harald Sodemann leder prosjektet. Foto: UiB/Helene Dante.

— I utgangspunktet har vi tenkt at det er for folk som har tilgang der, men om folk ønsker å være med er det bare å ringe på døren. Vi har begrenset til 50 stykker fra Bergen og 50 fra Oslo, forteller Sodemann.

Blant annet vil de få en pose de kan legge snøen i. Den må de igjen helle over i en glassflaske.

— Da vil den ikke smelte og den kan holde seg slik i flere måneder slik at vi kan få analysert innholdet, forklarer Sodemann.

Bedre værmeldinger

Dersom det blir full deltakelse kan Sodemann & co ende opp med 300 flasker med snø fra hele Norge som de kan analysere.

— Formålet er å forbedre værvarslingsmodellen. Med prøvene vi kan få inn kan vi finne ut hvor snøen kommer fra og hvordan skyene fungerer når de danner snø. Når vi kan få de dataene fra flere områder vil det være veldig nyttig for oss

Det er andre året på rad de gjennomfører et slikt prosjekt. Men sist hadde forskerne bare seks stykker som ble spurt om å ta med hjem snø fra ferien.

Neste år har vi lyst å se om vi kan invitere hele Norge med til snøsamling.

Harald Sodemann

— Nå tar vi det i litt større skala. Neste år har vi lyst å se om vi kan invitere hele Norge med til snøsamling. Der er det flere vi kan samarbeide med, men da kan vi kanskje ha tusen eksemplarer å studere, melder han.

Analysearbeidet i etterkant av påskeferien regner de med vil ta rundt to måneder.

— Da vil vi sende ut en oppsummering til alle som er med om hva vi har funnet ut.