Psykologspesialist Øystein Sandven fra Sammen sier at ensomhet kan være farlig. Nærmere en av tre studenter rapporterer å ha følt seg ensomme, en av ti svarer positivt på alle de tre parametrene. Foto: Hilde Kristin Strand
Psykologspesialist Øystein Sandven fra Sammen sier at ensomhet kan være farlig. Nærmere en av tre studenter rapporterer å ha følt seg ensomme, en av ti svarer positivt på alle de tre parametrene. Foto: Hilde Kristin Strand

Psykologen får stadig flere studenter på kontoret

Publisert

Stadig flere studenter sliter med psykiske plager, viser ferske tall fra SHoT-undersøkelsen. 29 prosent rapporterer om psykiske plager.

– Funnene er ikke gledelige, de er, som jeg har sagt, bekymringsfulle.

Det sa Kari Jussi Lønning, som leder styringsgruppen for Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT), under presentasjonen av årets resultat.

«Gi litt mer faen», heter det på kommunikasjonssjef Marita Monsens nye Sammen-genser. Og på t-skjorten andre fra Sammen har på seg: «Du er god nok som du er».

Kanskje dette er noe norske studenter kan lære av. Tall fra den ferske SHoT-undersøkelsen, studentenes helse-og trivselsundersøkelse, viser at hele 29 prosent av norske studenter har psykiske plager.

1 av 6 i 2010

Studentene har svart på 25 spørsmål knyttet til psykiske plager. Sammenlignet med tall fra SHoT-undersøkelsene i 2010 og 2014, er det en stor økning. I 2010 var det en av seks som rapporterte om mange psykiske plager, i 2014 var det 1 av 5, og nå er det mer enn en av fire.

– Disse funnene må være gjenstand for refleksjon og diskusjon og for forebygging, sa Lønning.

Økningen er størst blant kvinner. Det er også kvinnene som i størst grad rapporterer selvskading eller tanker som selvskading.

De fleste har det bra

I Bergen hadde Sammen invitert til frokostseminar med presentasjon av resultatene og debatt.

– De fleste som studerer i Bergen kan forvente fine studieår. De fleste har det veldig bra som student. Men vi har sett noen tendenser som går i feil retning, der flere enn før strever med hverdagen sin.

Det sa Øystein Sandven, psykologspesialist i  Sammen, før tallene ble presentert.

Både han og prorektor ved UiB, Margareth Hagen, sa at de fryktet at tallene fortsatte i en negativ retning. Selv om 88 prosent av de vel 50 000 studentene som har deltatt i undersøkelsen er fornøyd med studiehverdagen, og fornøyd med måten de er tatt imot ved studiestedet på, er det altså noen som ikke har det så bra.

– Dagens studentgenerasjon er en generasjon som er opptatt av å prestere. Dette kan nok prege hvordan de har det. Det er viktig å skape rom for fellesskap og rom for åpenhet rundt de problemene man kan ha som ung voksen, sa Hagen.

Vil arbeide på flere fronter

I Oslo var politikere og andre samlet for å følge presentasjonen.

- Alle vi som har vært 19 år og flyttet til en ny by der man ikke kjenner noen og der de faglige kravene man møter er skyhøge, vet at det kan være vanskelig, sa forsknings- og høgere utdanningsminister Iselin Nybø.

Hun pekte på blant annet innføring av studentombud som viktig for å bedre studentenes helse.

- Det er bekymringsfullt at det går feil vei. Vi må arbeide bredt med dette, både ta tak i de studentene som sliter, men samtidig forebygge, sa ministeren.

Hun fikk støtte fra Håkon Randgaard Mikalsen, som leder Norsk studentorganisasjon (NSO). NSO har lenge kjempet for studentombud, nå er et lovforslag sendt på høring.

- Man må sette inn tiltak på flere fronter, og blant annet få kommuner med på laget.