Universitetsbibliotekar Bjørn Arvid Bagge forteller gjerne entusiastisk om alt som finnes i spesialsamlingene. Nå bruker han Facebook for å få ny kunnskap ut til folket.
Universitetsbibliotekar Bjørn Arvid Bagge forteller gjerne entusiastisk om alt som finnes i spesialsamlingene. Nå bruker han Facebook for å få ny kunnskap ut til folket.

Åpner UB-samlingene med facebook-video

Publisert

Universitetsbibliotekets spesialsamlinger har mye severdig i arkivene. Nå lager de film om noe av det.

– Vi har så mye spennende i samlingene, sier Bjørn Arvid Bagge entusiastisk.

Universitetsbibliotekaren ved Universitetsbibliotekets spesialsamlinger brenner for å vise frem hva som egentlig finnes i samlingene under bakken. Nå hjelper korte filmer på Facebook til med å få samlingene ut til folket.

Sju filmer på en kveld

Universitetsbiblioteket (UB) har vel 1700 følgere på Facebook. UBs billedsamling har over 2500 følgere, spesialsamlingene en instagram-konto med 4500 følgere. Men når filmsnuttene blir lagt ut på Facebook, tar det virkelig av. 11-12 000 visninger er vanlig, 22 000 er rekorden. Og 70 delinger.

Vi har så mye spennende i samlingene

Det handler om å markedsføre det bibliotekets spesialsamlinger synes er aktuelt, enten det er nye utstillinger eller ting som blir lagt ut i portalen Marcus. Eller av og til noe som er så spesielt at Bagge synes det må vises frem.

– Vi laget den første filmen da vi laget utstilling om maleren Catharine Hermine Kølle, forteller Bagge.

Jo Hjelle, som blant annet har bakgrunn fra NRK og Bergens Tidende, er ansatt ved universitetsbiblioteket som fotograf, særlig knyttet til Skeivt arkiv. Det er han som har laget filmene fra spesialsamlingene.

– Vi tar ikke opptak på opptak, men filmer så mye som mulig i en engang. Omtrent fem minutter har vi funnet ut at er fin lengde på filmene, sier Bagge.

Det er han som viser vei inn i samlingene og har fortellerstemmen i filmene. Universitetsbibliotekaren forteller at han sjelden lager et fullstendig manus. Han leser seg opp på forhånd og lager en historie han vil fortelle.

– En gang tok vi opptak til sju filmer i løpet av en kveld. Da ble jeg trøtt i hodet, humrer han.

Ingen filmstjerne

Siden i sommer har UB publisert en ny «beretning fra samlingene» omtrent en gang annenhver uke. Det har de tenkt å fortsette med, i hvert fall frem til jul. En lengde på omtrent fem minutter har vist seg å fungere fint.

– Vi kan jo måle hvem som ser filmene og hvor lenge de henger med. Vi har laget et par filmer på om lag sju minutter, men da detter mange av, forteller Bagge, og legger til at filmene nok har et voksent publikum. Flere av dem er mest sett og likt av aldersgruppen 65+.

– Blir du gjenkjent på gaten nå?

– Jeg liker å fortelle, og holder foredrag i mange sammenhenger. Men jeg liker ikke å verken se eller høre opptak av meg selv. Så jeg er nok ingen filmstjerne, ler Bagge.

Her kan du se noen av filmene: