Får stipend fra Trond Mohn stiftelse

Eirik Hovden, Jenny Mjösberg og Karl Magnus Laundal får TMS Starting Grant 2019.

Publisert

TMS Starting Grant

  • Rekrutteringsstipend som lar unge forskere bygge opp en gruppe ved UiB rundt sine forskingsinteresser over tid.
  • Ble første gang delt ut i 2007. Siden har 42 forskere fått stipendet.
  • Fakultetene ved UiB står bak nominering av kandidater.
  • 22 av tidligere mottakere av stipendet har blitt professor. 17 av de ved Universitetet i Bergen.

Kilde: Mohnfourndation.no/UiB

Trond Mohn stiftelse har plukket ut tre mottakere av stipendet TMS Starting Grant 2019. Dette er midler som går til unge forskingstalenter slik at de får midler til å tenke langsiktig med egen forsking ved Universitetet i Bergen.

Postdoktor Eirik Hovden ved institutt for fremmedspråk er blant en av årets mottakere. UiB skriver at han skal forske på hvordan endring skjer i islamsk lov og islamske normative tekster over tid.

Studie av islamsk lov

Han sier til UiB at stipendet gjør at han kan tenke på hvordan han kan bygge opp et fagmiljø for studiet av islamsk lov på Det humanistiske fakultet ved UiB.

— Det er selvsagt en drøm å få kunne sette så mange ressurser i sving, sier han til universitetets nettside.

Karl Magnus Laundal ønsker å forstå hva som former verdensrommet rundt jorden gjennom sitt prosjekt som nå får støtte av stiftelsen.

— Det skal vi gjøre blant annet ved å analysere hvordan nordlysovalen og sørlysovalen endrer form og størrelse. Disse endringene kan ses som et fotavtrykk av dynamikken i et mye større område over oss, som kalles magnetosfæren, sier Laundal til UiB.

Ære og anerkjennelse

Jenny Mjösberg er den tredje stipendmottakeren i år. Hun skal bruke midlene til et prosjekt som omhandler kartlegging av immunsystemet i mennesket tarmsystem.

— Denne tildelingen er en stor ære og en anerkjennelse. Det åpner store muligheter for min fremtidige forsking, og etablering på Universitetet i Bergen, sier Mjösberg.

Alle tre prosjektene har fått støtte oppimot ti millioner kroner gjennom TMS.