Professor Kenneth Hugdahl får nyte utsikten fra <span class="caps">BB</span>-bygget på Haukeland i alle fall to år til. Nå kan han ta sommerferie med lettet hjerte, ettersom departementet gir ham rett til å stå i stillingen Foto: Tor H. Monsen
Professor Kenneth Hugdahl får nyte utsikten fra BB-bygget på Haukeland i alle fall to år til. Nå kan han ta sommerferie med lettet hjerte, ettersom departementet gir ham rett til å stå i stillingen Foto: Tor H. Monsen

Hugdahl får fortsette på UiB

Publisert

UiB stod i fare for å miste Kenneth Hugdahl og hans ERC-prosjekt. Nå har departementet gitt ham tillatelse til å fortsette utover 70-årsgrensen.

70-årsgrensen er vanligvis hellig. Etter denne magiske aldersgrensen, er det på hodet ut av universitetet, uansett om du fortsatt har både lysten og evnen til å fortsette å tjene studentene og forskningen.

Fakta om Kenneth Hugdahl:

 • Født i Østersund, Sverige i 1949
 • Professor i biologisk psykologi ved UiB og leder for fMRI-gruppen i Bergen
 • Startet i 1993 forskning med funksjonell magnet resonans avbildning (fMRI) av hjernen sammen med kolleger ved UiB og Haukeland Universitetssykehus
 • Forsker blant annet på dysleksi og språkrelaterte problemer, samt på hørselshallusinasjoner ved schizofreni
 • Har produsert over 300 vitenskapelige artikler og seks bøker
 • Tildelt Swedish Neuropsychological Society Award i 2006
 • Fikk Helse-Vests Forskningspris i 2006
 • Mottok ERCs Advanced Grant i 2009
 • Tildelt Norges Forskningsråds pris for fremragende forskning i 2014
 • Ble våren 2014 tildelt Meltzerfondets ærespris
 • Fikk nylig tildelt ERCs Advanced Grant for andre gang

Kilde: Hubro/UiB.no

Men det finnes mulighet for å søke Kunnskapsdepartementet om unntak. 

Gla´-nyhet før sommerferien

Når På Høyden ringer professor Kenneth Hugdahl på Institutt for biologisk og medisinsk psykologi, har han ennå ikke fått beskjeden om at Kunnskapsdepartementet har gitt han lov til å fortsette - i første omgang i to år til. 

Hugdahl fikk sitt andre ERC Advenced Grant i fjor. Prosjektet over fem år er knyttet til forskeren personlig og kan ikke overdras til andre. Kenneth Hugdahls fMRI-gruppe har fått nær 25 millioner kroner for å forske mer på stemmer i hodet. 

ERC: – Guds gave til menneskene

UiB kunne dermed risikert å miste ett av sine fremste symboler på vitenskapelig eksellense. Edvard Moser har omtalt ERC-stipendet som «Guds gave til menneskene».  Enten ville ERC-prosjektet blitt lagt ned, eller at Hugdahl hadde flyttet prosjektet til et annet europeisk universitet.

Hvor spent har du vært? 

— Både spent og ikke spent. Ikke spent fordi jeg hele tiden siden jeg fikk det andre ERC, har fått gode signaler om at dette ville ordne seg. Samtidig har jeg vært spent, siden jeg aldri har hatt noe skriftlig forpliktende om jeg jeg ville få fortsette. Når viser det seg heldigvis at hensynet til å fortsette ERC-en her på UiB, har vært tilstrekkelig for departementet.

Forskere tok med seg forskningen til andre land

— Jeg vet fra kolleger at reglene er strenge. Det holder ikke bare å vise til at man er en god forsker. Jeg kjenner til at professor Ole-Didrik Lærum tilknyttet seg et dansk universitet etter han passert 70 år. Jeg har en nær venn og kollega i Helsinki, en fremragende forsker, som ikke fikk fortsette. Han flyttet forskningen sin til Estland.

Hugdahl har kontakter i mange land. Han mener de norske reglene for aldergrensen, ikke er så rigide som mange nordmenn oppfatter det som. 

Kunnskapsdepartementet oppgir overfor På Høyden at man behandler i underkant av ti søknader fra vitenskapelige ansatte i året om å få fortsette. 

Risikerte å miste Hugdahl i januar

Om departementet ikke hadde innvilget søknaden, hadde Hugdahl gått av i januar.

— Ærlig talt, trodde jeg ikke på et avslag. 

Derfor har han ikke tenkt så mye på konsekvensene for ERC og forskningen.

— Jeg har ikke vært innstilt på å pensjonere meg. Men om jeg hadde fått et avslag, ville jeg nok tenkt som Lærum og tilknyttet meg et annet universitet som ville ha meg. 

Det har ikke manglet på uformelle tilbud når Hugdahl har vært i utlandet og fortalt om den norske problemstillingen.

To år er ikke nok

ERC Advanced Grant er femårig. Dermed er ikke to år tilstrekkelig for å fullføre prosjektet. (Reglene sier at man kan søke om totalt fem år utover 70-årsgrensen. Først to år, deretter ett år av gangen, hver gang med en ny søknad.  

— Vi får se om jeg er i live om to år. Så får vi ta ett år av gangen. 

Bokstavelig talt.