Elsevier kom ikke til enighet med norske utdanningsinstitusjoner. Foto: Dag Hellesund
Elsevier kom ikke til enighet med norske utdanningsinstitusjoner. Foto: Dag Hellesund

Fremdeles mulig å få tak i tidsskriftartikler

Tilgangen til forskningsartikler gjennom det store forlaget Elsevier er nå kuttet. Men det er fremdeles mulig å få tak i forskningsartikler.

Publisert Sist oppdatert

Elsevier har kuttet UiBs tilgang til tidsskriftene i konsortieavtalen. Dette betyr studenter og ansatte ved UiB ikke lenger har løpende tilgang til de omlag 2300 tidsskriftene i Elsevier’s Freedom Collection, skrev rektor Dag Rune Olsen i en epost til alle studenter og ansatte mandag formiddag.

Forhandlingene om en ny avtale med de store forlagshusene har foregått langt på overtid. Khrono skriver mandag at Unit ikke har forlenget avtalen med det store forlaget. Bakgrunnen for konflikten er Plan S, som krever at vitenskapelige artikler skal være åpent tilgjengelige fra 2024.

Anbefalte å laste ned

UiB og flere andre institusjoner gikk rundt nyttår ut og anbefalte studenter og ansatte å laste ned det de selv trengte av vitenskapelige artikler.

— Vi har ikke mulighet til å finne ut i hvor stor grad dette er gjort, sier bibliotekdirektør Maria-Carme Torras y Calvo til På Høyden.

Men fremdeles er det mulig å få tilgang til artikler. Rektor forklarer hvordan i eposten som er sendt ut: Det er mulig å finne åpne versjoner av artikler, det finnes tilgang til arkivet for en del av tidsskriftene ut 2018, og det er mulig å selv bestille artikler. UiB vil da betale.

— Men det vil ta lenger tid å få artiklene på denne måten, sier prorektor Margareth Hagen til På Høyden.

Det er hun som sammen med prorektorene for de andre BOTT-universitetene (Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim) har forhandlet med Elsevier.

— Er det satt noen grense for hvor mange artikler UiB vil betale for?

— Nei, vi har ikke satt noen grense. Dette er en helt ny situasjon for oss, og vi håper det ikke vil føre til store komplikasjoner for forskerne, sier Hagen.

Forhandler med flere

Khrono skriver at norske forskere publiserer om lag 2 000 artikler i Elseviers tidsskrift i året. Institusjonene betaler 88 millioner kroner i abonnementskostnader. Norske forskere vil fremdeles kunne publisere i Elsevier-tidsskrift.

Men det forhandles også med andre forlag. Hagen kan ikke si så mye.

— Vi har ikke konkludert ennå, men det må vi snart gjøre, sier hun til På Høyden like før hun skal inn i nye møter.

— Vi er fortsatt i forhandling med, og vurderer de siste tilbudene vi har mottatt fra de andre forlagene, skriver hun sammen med de andre tre prorektorene; Bjarne Foss, Kenneth Ruud og Åse Gornitzka i en kronikk publisert i Khrono rett etter at avtalebrudd ble offentliggjort.