Scott Bremer fra Senter for vitenskapsteori er en av to UiB-forskere som nå mottar prestisjefylte <span class="caps">ERC</span>-stipend. Foto: Hilde Kristin Strand
Scott Bremer fra Senter for vitenskapsteori er en av to UiB-forskere som nå mottar prestisjefylte ERC-stipend. Foto: Hilde Kristin Strand

ERC-stipend til SVT og medisin

Publisert

Scott Bremer og Randi J. Bertelsen får begge ERC Starting Grant-stipend.

Scott Bremer og Randi J. Bertelsen kan nå skrive seg inn på en forholdsvis eksklusiv liste: De UiB-forskerne som har mottatt de prestisjefylte EU-stipendene. UiB Aktuelt skriver at Bremer og Bertelsen begge nå har fått beskjed om at de har nådd opp i kampen om å få ERC Starting Grant. Dette er kategorien for lovende, yngre forskere, mottakerne skal tildeles stipendene mellom to og sju år etter fullført doktorgrad.

Munnbakterier og lungesykdommer

Bertelsen er forsker ved Klinisk institutt 2. Pengene hun nå får skal brukes til å forske på hvordan bakteriesammensetningen i munnen påvirker lungesykdommer. Bakteriesammensetningen i munnhulen har mye å si for lungehelsen, men kan også ha en sterk påvirkning på betennelsesdannelser i hele kroppen.

Bertelsen har tidligere sagt til UiB Aktuelt at i motsetning til tidligere forskning, som stort sett har fokusert på eldre kolspasienter når man har villet studere hvordan tannhelse og bakteriene i munnhulen påvirker sykdomsstatus, skal Bertelsen kartlegge munnhygienen til en ung og frisk gruppe personer.

Hvordan forstår man årstider?

Scott Bremer er forsker ved Senter for vitenskapsteori. Han får 1,5 millioner euro til å forske på hvordan årstider er forstått av samfunnet og hvordan disse forståelsene kan hjelpe en, eller holde en tilbake, fra å kunne tilpasse seg endringer i årstider.

- Jeg mener prosjektet vil bidra med verdifull kunnskap om hvordan vi kan styre samfunnet i møte med klimaendringer, og det vil forhåpentligvis også kunne tilføre noe nytt til klimaforskningen som allerede er anerkjent og etablert her ved UiB, sier Bremer til UiB Aktuelt.

Både han og Bertelsen er naturlig nok svært glade over stipendene, og gleder seg over muligheten til å kunne etablere forskergrupper.

Fornøyd er også prorektor Margareth Hagen. Hun sier til UiB Aktuelt at slike stipender er både gledelig og viktig for UiB.

- ERC blir gitt til sterk nysgjerrighetsdrevet forskning, og denne form for forskning er et viktig vitnesbyrd om UiBs kvalitet, sier Hagen.