UiO-ledelsen er interessert i de ikoniske <span class="caps">NRK</span>-lokalene på Marienlyst vest i Oslo. Foto: <span class="caps">NRK</span>
UiO-ledelsen er interessert i de ikoniske NRK-lokalene på Marienlyst vest i Oslo. Foto: NRK

UiO ønsker seg NRK-tomten

Publisert

UiO kaster seg inn i kampen om NRKs 85 mål store tomt på Marienlyst.

–Dette er et drømmeområde. Vi ønsker at hele eller deler av Marienlyst skal reguleres til et prioritert campusområde i Oslo, sier UiO-rektor Svein Stølen til NRK.

Dersom UiO overtar NRKs tomt på Marienlyst og gjør denne om til campusområde, kan det bli et yrende liv i området også etter klokken 17, mener UiO-rektor Svein Stølen. Foto: UiO
Dersom UiO overtar NRKs tomt på Marienlyst og gjør denne om til campusområde, kan det bli et yrende liv i området også etter klokken 17, mener UiO-rektor Svein Stølen. Foto: UiO

I fjor ble det kjent at NRK ønsker å flytte fra Marienlyst. Hvor er ikke bestemt. Men allerede like etter at nyheten ble kjent, varslet flere eiendomsselskaper at de var interessert. Verdien på den 85 mål store tomten kan være to milliarder kroner, melder Hegnar.no. Nå er altså også universitetet interessert i området.

120 000 kvadratmeter bygningsmasse
Bygningsmassen NRK flytter fra, er 120.000 kvadratmeter. For stor og for lite praktisk, har kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen tidligere sagt til NRK.

– Dersom NRK skal lykkes med vårt oppdrag, trenger vi et bygg der vi kan utvikle organisasjonen, ta i bruk ny teknologi og jobbe på tvers. Disse kravene kan dessverre ikke Marienlyst møte, sa Eriksen da.

UiO-rektor Stølen håper at universitetet i samarbeid med Oslo kommune kan passe på at tomten ikke blir brukt til utbygging av boliger, men ønsker et nærmere samarbeid mellom universitet og næringsliv.

Radiohuset er 37 000 kvadratmeter og Tv-huset er 47 000 kvadratmeter. Deler av bygningsmassen og landskapet rundt er foreslått fredet av Riksantikvaren.

NRK: Spennende
Jon Espen Lohne er direktør for ny lokalisering av NRK. Han synes UiOs forslag er spennende.

– Men da må området reguleres til flere forhold, blant annet boliger. Jeg skjønner universitetet godt og tror det er mulig å få til både campuslignende aktiviteter i kringkastingshuset, høy boligandel og annen type næringsaktivitet, sier Lohne til NRK.