NSD-kvartalet i Harald Hårfagres gate skal selges på det åpne markedet. Men Bergen kommune har lagt føringer i området for å hindre hyblifisering, sier eiendomsdirektør Even Berge. Foto: Hilde Kristin Strand
NSD-kvartalet i Harald Hårfagres gate skal selges på det åpne markedet. Men Bergen kommune har lagt føringer i området for å hindre hyblifisering, sier eiendomsdirektør Even Berge. Foto: Hilde Kristin Strand

Vil selge bygg for 250 millioner kroner

Universitetet i Bergen vil selge Christiesgate 13 og NSD-kvartalet i Harald Hårfagres gate. Samlet takst er om lag 250 millioner kroner.

Publisert   Sist oppdatert

Vi skal primært eie bygg vi selv bruker, sa universitetsdirektør Kjell Bernstrøm da universitetsstyret i mai-møtet diskuterte salg av bygg.

De siste årene har UiB solgt flere av de gamle bygårdene på Nygårdshøyden, i 2017 sa styret ja til salg av Allégaten 34, Professor Keysers gate 6B og 8 og Villaveien 1A. Denne gangen var det kvartalet i Harald Hårfagres gate, der Norsk senter for forskningsdata (NSD) holder til, styret skulle ta stilling til om skal selges.

— UiB kjøpte første del av dette kvartalet i 1969. NSD har holdt til her i mange, mange år. Nå går leiekontrakten deres ut i 2020, sa Bernstrøm.

Trenger penger

Universitetsstyret har tidligere vedtatt en masterplan for areal, som strekker seg frem til 2040.

— Vi har behov for inntekter for å dekke det ambisjonsnivået som ligger i planen, sa Bernstrøm.

— Når vi selger bygg, skal pengene gå inn igjen i bygg.

Kjell Bernstrøm

— Når vi selger bygg, skal pengene gå inn igjen i bygg.

Styrerepresentant Sofie Marhaug hadde flere spørsmål til salget:

— Skal vi selge til høystbydende? Skal NSD fremdeles kunne leie? Jeg synes det er viktig at UiB er med på å gjøre Nygårdshøyden levende, vi skal fremdeles være et sentrumsuniversitet.

Vigdis Kvalheim er administrerende direktør i NSD. Hun skriver i en epost til På Høyden at NSD har visst om det kommende salget siden i fjor høst.

— Vår leiekontrakt løper ut 2020 med opsjon på fem nye år, så salget vil ikke ha konsekvenser på kort sikt, skriver hun.

På lengre sikt er NSD på jakt etter nye lokaler, sier Kvalheim, ikke bare fordi UiB vil selge kvartalet, men også fordi bedriften trenger et areal med mulighet for flere kontorplasser.

Vil selge Vektergården

Takst for NSD-kvartalet er 84 millioner kroner, opplyser UiBs eiendomsdirektør Even Berge. Christies gate 13, den såkalte Vektergården, har vært klar for salg en stund. Nå skal den etter planen legges ut på det åpne markedet til høsten. Takst her er 170 millioner kroner.

— Vektergården er godkjent for salg, og planen var å bruke bygget til en finansklynge. Men så langt har man ikke kommet i mål med dette, sier assisterende universitetsdirektør Tore Tungodden.