Henning Åkesson (t.v.) og Øyvind Paasche har tatt initiativ til en støttebrev for amerikanske forskning.  Foto: Ellen VisteFoto: Ellen Viste
Henning Åkesson (t.v.) og Øyvind Paasche har tatt initiativ til en støttebrev for amerikanske forskning. Foto: Ellen VisteFoto: Ellen Viste

Har startet støttekampanje for amerikansk forskning

Publisert

Forskere ved Bjerknessenteret frykter USA vil bidra til politisk sensur av klimaforskning. Nå ber de nordiske forskere signere et brev til støtte for kollegaer i USA.

Mottakeren av støttebrevet er president Donald Trump og hans administrasjon. De som står bak brevet er stipendiat ved Bjerknessenteret og UiB, Henning Åkesson, og prosjektleder ved Bjerknessenteret, Øyvind Paasche.

I oppropet ber de USA om å overholde Parisavtalen, og minner om at det er en overveldene enighet blant forskere om at menneskeskapt global oppvarming er en realitet, melder Bjerknessenteret. 

I brevet står det blant annet: <<Bruken av “alternativ fakta” for å unngå ubehagelige sannheter er urovekkende>>.

Trump er blant annet kjent for å være motstander av ideen om menneskapte klimaforandringer, og har ved flere anledninger hevdet at vitenskapen bak dette er en bløff. Han har også varslet reforhandlinger i Parisavtalen.  

– Formålet med brevet er å vise vår støtte til amerikanske kollegaer i klimaforskningen, i et forsøk på å fortelle Trump og hans administrasjon at de skal la forskningen være fri, og viktigheten av å overholde på Parisavtalen slik at man kan unngå farlige klimaendringer, sier Øyvind Paasche til Bjerknessenteret. 

Les også: Fryktar Trump vil skremma vekk internasjonale studentar

Inspirert av amerikansk brev

Etter at Henning Åkesson fikk et lignende brev fra amerikanske kollegaer før helgen, tok han initiativ til å skrive et nordisk støttebrev.

Sammen med Paasche oppfordrer han forskere rundt om i Norden til å signere brevet, og slik vise sin støtte til amerikanske kollegaer.

– Tanken er at brevet ikke formelt er fra ulike institusjoner, men at det er vi som forskere som vil vise vår støtte og samstemthet rundt både klimaforskning og hvor viktig Parisavtalen faktisk er, sier Åkesson.

Les brevet her.

Kraftige reaksjoner

Det har vært kraftige reaksjoner på Donald Trump sin politikk etter insettingen, ikke minst på innreiseforbudet han signerte 27. januar, og det har vært demonstrasjoner i flere amerikanske byer.

Den 29. april skal det være en stor klimamarsj organisert av People’s Climate March.

Åkesson har vært på et forskingsopphold ved University of California i Irvine, og kom tilbake kort tid etter at Donald Trump tok over presidentembete.

– California er demokratisk dominert, og miljøet der jeg var, er kritisk til Trumps politikk. Likevel var stemningen preget av å vente på hva som faktisk vil skje. Det amerikanske åpne brevet ble forfattet for et par uker siden og har allerede sirkulert og sanket underskrifter i to-tre uker, sier Åkesson.

Håper på europeisk brev

Åkesson og Paasche håper å få en god oppslutning rundt sitt støttebrev, og ser gjerne at andre i Europa kommer med tilsvarende brev.

– En fri forskning er noe som er verdt å forsvare, og alle forsøk teller. Dette er et brev fra klimaforskere og et akademisk miljø, formålet er at beskjeden kommer fra et miljø med tyngde. Og ingenting vil være bedre enn om noen tar det videre og lager et europeisk støttebrev for eksempel, sier Paasche.