Adriana Bunea og Saket Saurabh får Meltzerprisen for yngre forskere.
Adriana Bunea og Saket Saurabh får Meltzerprisen for yngre forskere.

Disse to fikk Meltzerprisen

Adriana Bunea ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet og Saket Saurabh ved Det matematiske-naturvitenskapelige fakultet fikk Meltzerprisen for yngre forskere.

Publisert Sist oppdatert

— Det er veldig overveldende. På en måte er jeg ekstremt stolt, men samtidig kjenner jeg også på et ansvar ved å få denne prisen, sier Adriana Bunea.

Meltzerprisene

  • Meltzerfondet deler ut forskningspriser, midler til forskningsprosjekter og reisestipend for forskere. Fondet deler også ut stipend til studenter.
  • Utdeling skjer hvert år på Lauritz Meltzers fødselsdag 8. mars.
  • Rektor ved Universitetet i Bergen er styreleder og dekanene er styremedlemmer. Universitetsdirektøren er forretningsfører.
  • Det deles ut priser til yngre forskere, formidlingspris, og hvert femte år kan det deles det ut en ærespris.
  • Alle prisene skal gå til studenter eller ansatte ved Universitetet i Bergen.
  • Lauritz Meltzer (1861-1943) var en bergensk forretningsmann, som bidro til å opprette Universitetet i Bergen etter sin død. I 1939 testamenterte han penger til universitetet, men bare dersom det ble opprettet før ti år var gått. Vedtaket skjedde i 1946, og i 1948 var den offisielle åpningen.

Kilde: Meltzerfondet

Sammen med ektemannen flyttet hun til Bergen for ett år siden og en måned siden. Begge to begynte å jobbe ved Universitetet i Bergen. Bunea hadde med seg et ERC-stipend til en verdi av 15 millioner kroner til Bergen. Med Meltzerprisen får hun 150.000 kroner til.

— Det gir meg troen på at de profesjonelle valgene jeg har tatt har vært riktig. Det er stor kamp om plassene i akademia, så man må holde bakkekontakt og jobbe på, sier hun.

Sjokk når rektor ringte

Prisen ble delt ut fredag kveld i Universitetsaulaen. De to prisvinnerne ble begge ringt opp av rektor Dag Rune Olsen tidligere denne uken.

— Det var en typisk dag der jeg bare jobber og så ser jeg navnet til rektoren poppe opp på Skype. Jeg måtte dobbeltsjekke. Hvorfor ringer han meg? Forteller Bunea og ler.

Han fortalte at hun var en av årets vinnere av prisen for yngre forskere og lurte på hva hun tenkte om det.

— Det er jo veldig inspirerende og motiverende å få noe sånt, sier hun.

Bunea forsker på EU og konsekvensene av partssammensatte utvalg i utforming av politikk, og om denne fremgangsmåten fungerer som en demokratisering av teknokratier. Saurabh på sin side leder ERC Consolidator Grant-prosjektet Lossy preprocessing. I det prosjektet jobber han med å utvikle algoritmer som filtrerer ut unødvendig informasjon fra Big Data.

Blitt litt bergenser

Sist På Høyden snakket med Bunea hadde hun akkurat flyttet fra Brexit til Bergen. Nå, et drøyt år senere, kan hun slå fast at det var et riktig valg.

— Helt ærlig så husker jeg ikke at jeg var i Storbritannia en gang. Å komme til Bergen har gitt meg en helt ny glød og motivasjon for arbeidet mitt.

Hun har til og med begynt å savne Bergen når hun er utenlands og som alle andre bergensere forsvarer hun nå regnet.

— Jeg skjønner den stoltheten folk fra Bergen har for byen. Jeg har fått en lokale tilhørigheten og forsvarer byen: «Ja, det regner, men hør her..», humrer prisvinneren fra Romania.