Dag Hellesund og Kristine Petersen var begge med da den 13 år gamle sønnen deres hadde møte på Stortinget med Venstre-politiker Grunde Almeland. Foto: privat
Dag Hellesund og Kristine Petersen var begge med da den 13 år gamle sønnen deres hadde møte på Stortinget med Venstre-politiker Grunde Almeland. Foto: privat

På Stortinget med sønnen (13) som hacket Bergen kommune

Notert: Dag Hellesund og hans 13 år gamle sønn har vært på Stortinget for å snakke om digital opplæring i skolen.

Publisert

Det er Dag Hellesund, journalist i På Høyden og Khrono, som er far til 13-åringen som har vært anmeldt av Bergen kommune for datahacking. Hellesund har i flere saker uttalt seg anonymt, men sto fram med navn i Vestlandsrevyen onsdag kveld.

Det var i august i fjor at familien fikk politiet på døren midt i frokosten. Husets tenåring var mistenkt for å ha hacket Bergen kommune. Den samme våren, da gutten fremdeles gikk på barneskolen, oppdaget han at brukernavn og passord til 35.000 lærere og elever i bergensskolen lå tilgjengelig på elevnettet. Han varslet, og skolen varslet videre, det samme gjorde skolen, men ingenting skjedde. Da logget gutten seg på som rektor i kommunens datasystem og varslet. Dette var ulovlig. Bergen kommune og politiet har fått kraftig kritikk for måten de har håndtert saken på, og det ble arrangert en egen høring i kommunen. Kommunen fikk også et gebyr fra Datatilsynet på 1,6 millioner kroner. Denne uken kom meldingen om at politiet trekker anmeldelsen.

– Mange barn og unge har kompetanse på IT-feltet som overgår de fleste voksne. Denne gangen var det en 12-åring. Neste gang kan det være en 10-åring. Da må vi finne bedre måter å møte dem på enn det ble gjort i denne saken, sa far Dag Hellesund under høringen, ifølge NRK.

På Stortinget hadde 13-åringen og foreldrene møte med Grunde Almeland fra Venstre. NRK laget sak fra møtet. Tema var nye rammeplaner for digital opplæring i skolen. Foreldrene Dag Hellesund og Kristine Petersen ønsker nå at koding og programmering skal bli sentrale i den nye rammeplanen for grunnskolen.