Ni UiO-studenter må etter melding fra immigrasjonspolitiet avslutte semesteret i den russiske byen St. Petersburg på svært kort varsel. Arkivfoto: Åse Johanne Roti Dahl
Ni UiO-studenter må etter melding fra immigrasjonspolitiet avslutte semesteret i den russiske byen St. Petersburg på svært kort varsel. Arkivfoto: Åse Johanne Roti Dahl

Ni norske studenter kastes ut av St. Petersburg

De ni studentene ved Det norske universitetssenter i St. Petersburg er anklaget for visumjuks. 

De ni studentene ved Det norske universitetssenter i St. Petersburg skulle hatt eksamen denne uken. Fredag fikk de besøk av immigrasjonspolitiet, som ga dem tre dager på å forlate Russland.

De er anklaget for å være i landet på uriktig visumgrunnlag. 

Russisk politi legger ansvaret på UiO 

Ifølge studentavisen Universitas fikk studentene beskjed om at oppgi at de skulle studere ved Baltisk Teknisk Statssuniversitet «Voenmekh» da de fylte ut visumsøknaden.

– Der har vi aldri vært. Politiet har vært veldig tydelig på at det ikke er vi som har gjort noe feil, men UiO, sier student Yngvild Vollen Steiro til Universitas.  

Det norske universitetssenter i St.Petersburg er et samarbeidsprosjekt mellom de fire største universitetene i Norge: Oslo, Tromsø, Bergen og NTNU i Trondheim. Det er UiO som tar seg av den daglige driften.

UiO har sikret billetter til hjemreisen

Det er også ni svenske studenter ved studiesenteret. Ifølge VG.no har immigrasjonsmyndighetene avhørt studentene enkeltvis. Meldingen skal ha kommet brått på både studentene og Universitetet i Oslo.

Ifølge UiOs nettsider har skal de berørte studenene være sikret hjemreise innen fristen. 

Det svenske og norske konsulatet i byen har arbeidet med å finne en løsning på situasjonen.

– Gjennom vårt generalkonsulat i St. Petersburg vil vi følge situasjonen nært og gi bistand til norske studenter og ansatte ved senteret som har behov, sa Frode Overland Andersen, kommunikasjonssjef i Utenriksdepartmenet til VG.no før helgen. 

På Høyden har vært i kontakt med kommunikasjonsenheten i Utenrikdsdepartementet mandag, som opplyser at de ikke har noen ny informasjon vedrørede situasjonen i St- Petersburg. 

Ingen UiB-studenter ved senteret

Ingen UiB-studenter skal være blant de ni, skriver UiB i en pressemelding.

– Dette senteret er en viktig samarbeidspartner for oss og våre studenter kan ta både bachelor- og masterkurs innen russisk språk, kultur og litteratur ved her. Vi er glade for at ingen av våre studenter er ved senteret for øyeblikket, men følger utviklingen av denne situasjonen nøye, sier rektor Dag Rune Olsen.