Styreleder ved Det norske universitetssenteret i St. Petersburg, Arne Bugge Amundsen. Foto: Ola Sæther
Styreleder ved Det norske universitetssenteret i St. Petersburg, Arne Bugge Amundsen. Foto: Ola Sæther

Kansellerer kurs for UiO-studenter i St. Petersburg

Publisert

– Dette handler blant annet om studentenes sikkerhet, sier Arne Bugge Amundsen.

Et omfattende kurs for mastergradsstudenter i statsvitenskap, som etter planen skulle starte ved Det norske universitetssenteret i St. Petersburg i februar, er nå endelig besluttet kansellert mens senteret venter på avgjørelsen om russiske myndigheter vil reise sak. Det forteller senterets styreleder, HF-dekan Arne Bugge Amundsen, til Uniforum.

– Når situasjonen for senteret fortsatt ikke er avklart, fant vi det ikke tilrådelig å si at kurset fremdeles skulle gå. Vi har prøvd å informere studentene fortløpende, men på et tidspunkt måtte vi sette strek, også så de har mulighet til å melde seg opp i alternative emner, sier styrelederen.

Kurset på i alt 30 studiepoeng innebar at studentene skulle tilbringe en lengre periode i St. Petersburg, og bli undervist av russiske undervisere.

– Dette handler om ansvarlighet overfor studentene og innholdet i kurset, og også om studentenes sikkerhet. Dramatikken i desember tyder på at det er grunn til å ta det med i betraktningen, sier Bugge Amundsen.

Stor usikkerhet

Situasjonen ved Det norske universitetssenteret har den siste tiden vært preget av stor usikkerhet, etter at russisk politi først utførte en razzia i lokalene 5. desember. Noen dager senere ble 18 norske og svenske studenter bedt om å forlate landet i løpet av tre dager, siden myndighetene mente de hadde søkt visum på feil grunnlag.

Innen 3. januar skulle det komme beskjed om myndighetene ville reise sak mot senteret, og hva denne saken eventuelt handlet om, men ingen signaler har kommet.

– Vi vet fremdeles ingenting, sier Bugge Amundsen.

NUPI-forsker Helge Blakkisrud var satt opp som emneansvarlig for masterkurset.

Det er ikke planlagt innrykk av flere norske studenter ved senteret før et planlagt kurs i regi av UiB i april. Dette kurset er inntil videre ikke berørt, opplyser styrelederen.