Arne Bugge Amundsen er <span class="caps">HF</span>-dekan ved UiO, og dermed også styreleder for Det norske universitetssenteret i St. Petersburg. Denne uka har styret vedtatt å anbefale avvikling. Foto: Ola Sæther
Arne Bugge Amundsen er HF-dekan ved UiO, og dermed også styreleder for Det norske universitetssenteret i St. Petersburg. Denne uka har styret vedtatt å anbefale avvikling. Foto: Ola Sæther

Anbefaler å legge ned universitetssenteret i St. Petersburg

Publisert

Midt i en svært usikker situasjon for Det norske universitetssenteret i St. Petersburg har senterets styre vedtatt å anbefale styrt avvikling overfor de fire eierne, universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.

De vanskelige siste månedene ved Det norske universitetssenteret i St. Petersburg kan føre til at senteret må stenge dørene for godt.

Uniforum og På Høyden har i flere artikler beskrevet at driften ved senteret har blitt vanskeliggjort etter at russiske myndigheter først gikk til razzia og gjorde beslag i datautstyr i desember. Få dager senere ble 18 norske og svenske studenter ved senteret bedt om å forlate landet umiddelbart.

Statsadvokaten i St. Petersburg varslet at en sak kunne bli reist mot senteret, og at en avgjørelse kunne ventes innen 3. januar i år. Mer enn to måneder senere har det ikke kommet noen avklaring fra myndighetene, og planlagte kurs ved senteret har blitt kansellert i den usikre situasjonen.

Drift blitt komplisert

Denne uken vedtok også senterets styre enstemmig å anbefale en styrt avvikling av senteret. Det forteller styreleder og HF-dekan Arne Bugge Amundsen til Uniforum.

– Vi ser at de administrative mulighetene for videre drift av senteret har blitt ytterligere komplisert, samtidig som vi etter to utlysninger ikke har lyktes å få på plass en ny senterleder til å ta over når sittende leder slutter i år. Disse to tingene i kombinasjon har ført til at vi ser det som tilrådelig å anbefale eierne å gjennomføre en styrt avvikling, sier Amundsen.

Senteret administreres av HF-fakultetet ved UiO, mens UiB, UiT og NTNU også er medeiere. Senteret har fem russiske ansatte i tillegg til senterlederen, UiT-professor Tamara Lönngren.

– Vi hadde naturlig nok en omfattende diskusjon om dette vedtaket. Dette er tross alt et senter som har virket etter intensjonene i 20 år. Dette er ingen hyggelig beslutning å fatte, men med ansvarligheten vi er pålagt som styre fant vi ut at dette var den riktige konklusjonen, sier styreleder Amundsen.

Tilnærmet normal drift i år

Med «styrt avvikling» ser Amundsen for seg at resten av 2018 går med til avvikling parallelt med tilnærmet normal drift ved senteret. Men den usikre situasjonen kan synes å prege tilfanget av norske studenter som søker seg til St. Petersburg. Amundsen opplyser at ett av de planlagte kursene for studenter fra UiB i april er kansellert på grunn av få påmeldte, mens skjebnen for et annet planlagt kurs for bergensstudenter skal avgjøres i nærmeste framtid.

Uniforum har vært i kontakt med senterleder Tamara Lönngren, som ikke ønsker å kommentere styrets vedtak.