Med sine kinesiske navn er jusstudentene klare for et utvekslingsopphold i Kina.
Med sine kinesiske navn er jusstudentene klare for et utvekslingsopphold i Kina.

Jusstudenter skal på utveksling til Kina

Publisert

Det juridiske fakultetet ved UiB er det første juridiske lærestedet i Norge som tilbyr et slikt opplæringstilbud.

Om få dager setter ni jusstudenter fra UiB kursen mot Kina. Som en del av studieprogrammet «Kinesisk rett», skal studentene både gå på skole, men også jobbe i lokale og internasjonale organisasjoner. Dette opplæringstilbudet er det ingen andre juridiske fakulteter i Norge som tilbyr.

Fakta

Studentene skal ha praksis hos følgende bedrifter:

 • Innovasjon Norge
 • Zhonglun W&D Law Firm
 • Clyde&Co
 • Lloyd's Register
 • Kongsberg Automotive
 • Jotun
 • Wikborg|Rein
 • Golden State Environment Group Corporation
 • Wilhelmsen Ships Service
 • Royal Norwegian Consulate General
 • Wilhelsen Technical Solutions

Intensivkurs i kinesisk

I forbindelse med semesterprogrammet har studentene hatt et 60 timers krus i kinesisk, som ble avsluttet med en språktest i helgen.

– Jeg tror det går bra. Vi er jo smarte mennesker, ler Cathrine Lund da På Høyden møter studentene før testen.

En annen som tror de vil klare seg, er en av kursholderne, Xú Ziyuán fra Bergen Konfutse Institutt.

– I begynnelsen visste de ingenting om kinesisk, og jeg tenkte at det kunne bli vanskelig både for dem og for meg, sier den litt sjenerte kursholderen.

Verdifull arbeidserfaring

Lund er én av fem som skal til Beijing, hvor de skal studere ved «Renmin University School of Law». De resterende fire skal studere ved «Fudan University of Law» i Shanghai.

Studentene skal ta fire-fem juridiske fag ved ett av universitetene i Kina, tilsvarende 20 studiepoeng. Selve praksisperioden skal ha en varighet på seks uker, og tilsvarer ti studiepoeng. Hvordan semesteret blir lagt opp, med kombinasjon av praksis og skole, forteller studentene at de kan bestemme selv.

– Jeg tror man kan velge litt selv hvordan man vil legge det opp. Det er sikkert sånn som vi «prøvekaniner» kan hjelpe med å gi tilbakemelding på hva som er best. Enten seks uker på slutten av semesteret, eller praksis en gang i uken hele semesteret.

Xú Ziyuán forteller at etter to-tre uker så han en bra progresjon hos studentene.

– Nå er de veldig aktive i timen, og de er svært positive.

Studentene skal ha praksisplass hos en norsk eller kinesisk bedrift/organisasjon. Formålet med dette er å gi dem en verdifull arbeidserfaring fra et internasjonalt miljø. De vil også få erfare hvordan rettsreglene fungerer i praksis.

Føler de er i trygge hender

Det virker som om samtlige studenter gleder seg til et semester i Kina. Å være de første som gjennomfører dette opplæringstilbudet, skremmer ikke studentene. De ser frem til å møte den nye kulturen, men er glad for at de reiser som en gjeng, og ikke helt alene.

– Nå har vi blitt kjent med hverandre, og da har vi på en måte et slags sikkerhetsnett der nede. For vi skal jo til en helt annen kultur, så det veldig greit at vi reiser en hel gjeng, sier Therese Konstali.

– Det blir veldig gøy å få kommet seg litt ut, og få sett en annen kultur. Og i og med at vi skal ut i praksis, så får vi et helt annet syn på utvekslingsopphold enn det andre gjør, for vi går inn i kulturen, legger Martine Løvvik til.

De tror også at de kommer til å få bra med oppfølging, da representanter fra fakultetet skal komme å besøke dem på arbeidsplassene i Kina. Studentene er enige i at det er like viktig for fakultetet at dette blir bra, som det er for dem. De føler dermed at de er i trygge hender, og ser frem til å avslutte mastergraden sin på andre siden av jordkloden.