Ærlighet, godt humør og arbeidsglede er blant egenskapene Trond Mohn setter høyt, både på kontoret og hjemme.
Ærlighet, godt humør og arbeidsglede er blant egenskapene Trond Mohn setter høyt, både på kontoret og hjemme.

Trond Mohns 10 råd til ungdommen

Publisert

Her er Mohns beste råd til suksess – både hjemme og i forretningslivet.

Industrilederen Trond Mohn holdt tale for de ferdig uteksaminerte jusstudentene ved Universitetet i Bergen i dag. Og hans råd på veien dekker både privat-, forretnings- og samfunnsliv:

  1. Del erfaringer med andre mennesker! Vi er flinke til å utveksle erfaringer om forretningsdrift og tekniske ting, men hvor flinke er vi til å utveksle erfaringer mellom det fineste maskineriet i verden – mennesket?
  2. Del oppgavene i hjemmet! Har man barn, kan man for eksempel ikke bare kaste seg i treningstøyet når man kommer hjem: Barna krever sitt. Kanskje man må finne seg i å jogge om morgenen før man begynner på jobb. Å gjøre ting i fellesskap er nøkkelen, mener han: – Lag gjerne mat sammen. Selv begynte jeg som salatvasker, sier Mohn.
  3. Gi og ta i privatlivet! Det viktigste er å holde gløden oppe.
  4. Unngå utroskap! Det finnes sikkert tusen grunner til å gjøre det. Men ved å unngå utroskap oppstår det tillit i et ekteskap, mener Mohn.
  5. Vær i godt humør i forretningslivet! Hvor forfriskende er det ikke å møte et smil og en god latter?
  6. Vær vitebegjærlig og spør! Det finnes ingen dumme spørsmål.
  7. Jobb hardt! Det snakkes mye om å jobbe smart. Det tror Mohn mindre på. – Hardt arbeid er en dyd av nødvendighet.
  8. Vær trofast, modig og ærlig, både i privatlivet og mot forretningsforbindelser, sier Mohn, og retter samtidig et spark til enkelte profilerte bergensere som har lånt ut penger i gråmarkedet: – Når profilerte personer opererer i det grå pengemarkedet, trenger vi ikke juss: Slikt gjør man bare ikke hvis man er profilert, mener Mohn.
  9. Det aller viktigste for Mohn er likevel å ha arbeidsglede. – Her i Bergen sier vi at et godt stykke arbeid kan ingen ta ifra oss.
  10. Engasjer deg! Det er mye bedre å forebygge enn å reparere, og da er den frivillige idretts- og ungdomsbevegelsen helt sentral, mener Mohn. – Det snakkes om curlingforeldre, som om det skulle være noe negativt. Det er alt for få som følger opp sine barn, sier Mohn, og oppfordrer folk til å gjøre en innsats for det lokale idrettslaget eller andre organisasjoner. 

De ferdig uteksaminerte juristene ved Universitetet i Bergen fikk velfortjent ros, og råd fra Trond Mohn med på veien. Med på bildet er ca. en fjerdedel av kandidatene.