Likestilling: Sauron vs. Anna

Publisert

Ragnhild Stolt-Nielsen ved Bjerknessenteret spurte nylig i et  debattinnlegg hvorfor et datasystem for maskinell behandling av reiseregninger må ha et kvinnenavn - altså Bot-Anna. La det være klart at   jeg er hjertens mega-enig i at det er et tåpelig og lite gjennomtenkt navnevalg som lukter av diskriminering, før jeg går videre og tar for meg hva jeg mener dette systemet som nå prøves ut på mat.nat. egentlig bør hete.

Hvis dette systemet i det hele tatt skal ha et navn, så kan jeg tenke meg at Gamle-Erik eller Sauron vil passe bedre. La meg ta forbehold om jeg foreløpig ikke har prøvd det. Men jeg føler likevel at det jeg har lest har gitt meg god nok innsikt til å komme med noen refleksjoner rundt  tankene som ligger bak anskaffelsen av dette systemet in the first place.

På UiB liker vi å dyrke frem gode ideer og viktig forskning. Og her har jo noen tydeligvis hatt en helt sykt god idé. En kjempeinnovasjon. I forbindelse med reiseregninger er vi vant til å scanne kvitteringer, og nå skal altså vi 3700 ansatte ved UiB kanskje få sjansen til å scanne mye mye mer. ÉN og ÉN kvittering skal scannes individuelt, etter hver reise. Det blir en god del scanning i løpet av et år. Vi er jo som sagt vant til å scanne kvitteringer, men det går en god del raskere å scanne 10 i slengen enn en og en. Og før noen spør, så er det ikke slik at jeg hever meg over oppgaven å scanne kvitteringer. Snarere tvert imot - jeg liker å gjøre ting som føles nyttige og effektive. Som å scanne 10 og 10 kvitteringer og laste alt opp som én PDF sammen med reiseregningen. Men å scanne ÉN og ÉN? Var det noen som sa effektivisering?

Mulig noen sparer tid på dette, men de som driver kjernevirksomheten til UiB - utdanning, forskning og formidling - får denne såkalte besparelsen veltet over på seg i form av merarbeid etter hver eneste av de mange reisene vi gjør hvert år.

Liker jo ikke å være vrien, men tenkte bare jeg ville si fra om dette nå, heller en senere, i tilfelle ingen hadde tenkt på dette - og siden dette er en testperiode. 

Suss og klem fra Atle Rotevatn, professor ved institutt for geovitenskap