Synes du studentene dine bør få oppleve andre perspektiver enn de får på Høyden? Gi dem et puff i ryggen slik at de søker seg ut, slik som hit til The Bund i Shanghai. Foto: Dag Hellesund
Synes du studentene dine bør få oppleve andre perspektiver enn de får på Høyden? Gi dem et puff i ryggen slik at de søker seg ut, slik som hit til The Bund i Shanghai. Foto: Dag Hellesund

Oppfordre studentene dine til utveksling!

Publisert

Kjære foreleser!

Fristen for å søke utveksling for høsten 2018 går ut 1. februar. I den anledning har jeg et ønske til deg. Og det er at du skal oppfordre dine studenter til å gjøre det de aller fleste drømmer om, men ikke tør: Å ta et semester i det store utland. Det er alltid mange små hindre på den tunge dørstokkmilen mellom Høyden og verden. Det kan være et spennende emne her hjemme, en kjæreste, et verv, usikkerhet om økonomi eller bare at man glemmer fristen. Alle disse faktorene har til felles at de som regel kun er dårlige unnskyldninger for en selv, og at de som oftest løses med et lite dytt i ryggen. At én i kollokvien forteller deg at du er nødt til å dra, en foreleser (les:deg) som forteller studentene at det er viktig, gøy og lærerikt, eller at universitetet faktisk legger til rette for utveksling gjennom enkle søknadsprosesser og god informasjon.

En årsak til at ikke flere drar på utveksling er opplevelsen av at systemet jobber mot deg og at du bare er til bry med dine forespørsler om mer informasjon eller hjelp. Dersom det ikke oppmuntres, aktivt oppfordres og forventes at studentene drar på utveksling fra institusjonens hold er det foreleseren (les: deg) og universitetet sin feil at (dine) studenter tar valget om å bli igjen hjemme. Et valg mange angrer på resten av livet.

Jeg har selv opplevd et masterforedrag hvor jeg fikk beskjed om at det selvsagt var mulig med utveksling i graden, men at dette kun var mulig det samme semesteret man kunne være med i en forskningsgruppe. Disse forskningsgruppene virket som vinn eller forsvinn for videre faglig utvikling, karriere og inkludering på instituttet. Man kunne nesten føle at man meldte seg opp til “B-laget” dersom man ofret denne muligheten for et internasjonalt semester. Det var nok ikke mange som ble motivert til å dra på utveksling, inkludert meg.

UiB er et universitet med høye ambisjoner om internasjonalisering, som stadig er med i den offentlige debatten om hvor stor verdi dette har for studenten, institusjonen og samfunnet. Derfor håper jeg at du vil møte opp i din neste forelesning med et stort smil og fortelle studentene dine hvorfor 1. februar er en livsviktig dato. Mest av alt fordi det kan være en av de beste avgjørelsene studenten kan ta i løpet av studietiden. Både for egen faglig utvikling og for livsvarige minner og erfaringer. Det er også fordi du vil hjelpe UiB med å nå målet sitt om 40 prosent utveksling innen 2020, og fordi du det påfølgende semesteret vil få tilbake en haug med motiverte studenter som kan bidra med nye innspill, ideer og perspektiver i de faglige diskusjonene her på UiB.