Kaller uttalelser fra UiB-rektor for søppel

Professor Helge Høibraaten kommer med hard kritikk av uttalelser fra UiBs rektor Dag Rune Olsen.

Publisert Sist oppdatert

32Mandag morgen kom professor Helge Høibraaten med kritikk på Facebook mot rektor ved Universitet i Bergen, Dag Rune Olsen.

Reaksjonen kommer i kjølvannet av et intervju rektoren gjorde med Universitetsavisa om «safe spaces». Etter det fikk han kritikk fra flere hold fordi han ville invitere holocaustfornektere til debatt. Olsen har siden gått tilbake på noen av formuleringene han kom med.

Får kritikk

«Søppel fra rektorstolen. La nå denne mannen virkelig få merke det» skriver Helge Høibraaten på Facebook og lenker til fire professorer og forskere sin kritikk mot rektoren.

Skjermdump fra Helge Høibraatens Facebook-profil.
Skjermdump fra Helge Høibraatens Facebook-profil.

Høibraaten ønsker ikke å kommentere saken ytterligere og henviser heller til saken han lenker til der rektoren får kritikk.

Det var Universitetsavisa som omtalte saken først. De melder at professoren ved tilknytning til NTNU la til nye meldinger etter de var i kontakt med ham. Høibraaten viser også videre til disse ovenfor På Høyden.

«Jeg har gitt mitt bidrag med denne spontanreaksjonen og artikkelforfatterne har begrunnet en politisk reaksjon faglig. Les den og se hva du selv føler.» Den opprinnelige kommentaren blir endret og står nå slik: «Søppel fra rektorstolen. La nå denne mannen virkelig få merke det, bergensere.» skriver han i kommentarfeltet på Facebook.

Trakk formulering

To professorer i historie gikk hardt ut mot Olsen da han sa han ville invitere holocaustfornektere til diskusjon og komme til «en erkjennelse i felleskap.» Senere kom det en kronikk i VG, gjengitt av På Høyden, der de skriver at det vil legimitere antisemittisme ved å slippe de inn på universitet.

— Jeg vet ikke om Høibraaten har lest mitt svar til disse fire professorene, men jeg er altså helt enig med dem at det er naivt å tro at man skal omvende holocaustfornektere, sier Olsen.

I sitt tilsvar i VG skriver han at poenget hans var å forstå hvorfor enkelte avviser det andre oppfatter som etablert kunnskap.

— Jeg mener det er interessant å forstå hvordan noen kan ignorere fakta. Så har jeg fått berettighet kritikk for mitt beklagelige ordvalg, sier rektoren.

Beklager ordvalg

Tirsdag ettermiddag tok Høibraaten kontakt med På Høyden igjen etter å ha lest rektoren sitt svar i VG. Han understreker at han ikke hadde fått med seg den da skrev sin første melding på Facebook og ønsker å beklage ordvalget sitt. Han opplyser videre at han nå har lagt ut en ny melding på Facebook der han beklager seg.

«Min reaksjon om at dette var søppel fra rektoratet kom altså før jeg hadde lest tilsvaret. Slikt er ikke korrekt og jeg beklager dette sterkt.», skriver han på Facebook.