Så glad blir man når man endelig kan åpne sitt eget museum. Foto: Tor Farstad
Så glad blir man når man endelig kan åpne sitt eget museum. Foto: Tor Farstad

Gjenåpnet Universitetsmuseets kunnskapsdør

650 elever, to statsråder, en statsminister, en rektor, en museumsdirektør – og mange, mange andre. Alle fikk de med seg at Universitetsmuseet gjenåpnet mandag.

Publisert

— I dag skal vi gjenåpne dørene til en mystisk verden, sa rektor Dag Rune Olsen til de fremmøtte på Muséplassen mandag formiddag.

Statsminister Erna Solberg fortalte at hun selv var på museet som barn. Foto: Tor Farstad
Statsminister Erna Solberg fortalte at hun selv var på museet som barn. Foto: Tor Farstad

For etter nesten seks år med stengte dører, skulle publikum endelig få komme inn igjen på Universitetsmuseets naturhistoriske samlinger – dyremuseet, som det ofte blir kallet.

650 inviterte skoleelever gikk i prosesjon fra Festplassen. Statsminister, kommunalminister og forsknings- og høyere utdanningsminister var alle på plass. Det samme var ordfører Marte Mjøs Persen, museumsdirektør Henrik von Achen, alle UiBs nye æresdoktorer, og mange, mange bergensere.

Erna tilbake dit hun var som barn

— Vi skal gjenåpne Universitetsmuseets kunnskapsdør, sa Olsen i sin velkomsttale, før statsminister Erna Solberg fortalte om hvordan regntunge barndomssøndager ble brukt på et museum i Bergen – og gjerne dette.

— På et museum skal man bli forundret, kunne stille spørsmål og ha det litt gøy, sa statsministeren.

6000 kvadratmeter er pusset opp, og det har kostet 400 millioner kroner.

Se historiske bilder fra Universitetsmuseet

Elever først inn

Iselin Nybø, høyere utdannings- og forskningsminister, fikk overrakt nøkkelen til det gjenåpnete museet. Deretter var det hun som, sammen med blant andre statsministeren og noen av elevene, som fikk komme først inn i Norges eldste museumsbygning.