Høgskolen i Oslo og Akershus har lenge ønsket å bli universitet. Nå kan drømmen gå i oppfyllelse. Foto: HiOA
Høgskolen i Oslo og Akershus har lenge ønsket å bli universitet. Nå kan drømmen gå i oppfyllelse. Foto: HiOA

HiOA er nærmere universitetsstatus

Publisert

Nokut anbefaler at Høgskolen i Oslo og Akershus kan bli universitet. UiB-rektor Dag Rune Olsen gratulerer.

– Selvsagt kan vi diskutere om alle institusjoner i sektoren skal være universitet. Men dette er en viktig merkestein for HiOA, de har fått bekreftet at de har den kvaliteten de mener de har, så dette er en gledens dag, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen.

Tirsdag ble det kjent at Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er et steg nærmere den etterlengtete universitetsstatuen.

Enstemmig innstilling

I en pressemelding fra høgskolen heter det at institusjonen har fått beskjed fra Nokut om at kravene til å bli akkreditert som universitet er oppfylt.

– På bakgrunn av komiteens vurdering av hvert enkelt krav, sammen med den helhetlige vurderingen, anbefaler komiteen at Høgskolen i Oslo og Akershus akkrediteres som universitet. Komiteens innstilling er enstemmig, skriver den sakkyndige komiteen i rapporten.

– Dette er en stor dag, sier HiOA-rektor Curt Rice til Khrono.

Han håper nå å kunne åpne det akademiske året i august 2018 som universitet.

Flere studenter enn UiB

Oslo kan altså få to universiteter. Svein Stølen, rektor for «storebror» UiO, gratulerer HiOA. Stølen sier til Khrono at han tvitret gratulerer med en gang han så nyheten.

HiOA har om lag 18 000 studenter og 1950 ansatte. Det betyr at i studenttall er de større enn flere av de eksisterende universitetene, blant andre UiB.

– Alle universiteter kan ikke ha samme samfunnsoppdrag eller samme profil. HiOA har flere studenter enn oss, vi er større på forskning, men har litt færre studenter, sier Dag Rune Olsen.