Rektor Dag Rune Olsen klapper for snart «professor emeritus», Frank Aarebrot. Dekan Knut Helland (t.h.) har vært juryformann for årets utdeling.
Rektor Dag Rune Olsen klapper for snart «professor emeritus», Frank Aarebrot. Dekan Knut Helland (t.h.) har vært juryformann for årets utdeling.

Christieprisen til Frank

Publisert

Prisen utdeles til noen som har bidratt til å synliggjøre universitetets betydning. Oddsen var derfor ikke høy for at prisen gikk til professor Frank Aarebrot.

Prisen ble utdelt under Christiekonferansen i Grieghallen i dag, tirsdag.

—  Vi ser en vekst av hat, fordommer og falske nyheter. I den situasjonen sitter et universitet med et voldsomt «repositorium» av kunnskap, sa Aarebrot. 

— Den er ikke bare leksikalsk, men handler om levende forskning. Da er det veldig viktig i informasjonssamfunnet med faktasjekk, som pressen forsøker å gjøre noe med, og med et universitet som er tilgjengelig for befolkningen, som kan fortelle om hva vi vet.

— Ikke at vi alltid skal løpe i flokk, eller være enige med hverandre, Det er heller ikke et universitet. Forskere har veldig mange meninger og er ofte uenige med hverandre. Men vi plikter å fortelle at det er ikke alt som bare er myter eller rare fortellinger, at det ikke er ting som bare er fiksjon eller falske nyheter. At ikke meninger er viktigere enn fakta, sa Aarebrot. 

— Vi må, om ikke skolere folk om våre fakta, så i hvert fall representere det rasjonelle og det kunnskapsbaserte. Jeg pleier å si at man skal formidle på vegne av sin kunnskap. Min nærmeste familie vil også påstå at jeg også formidler når jeg ikke har så mye kunnskap. La det stå for deres regning!

«Hvert år deles prisen ut til en person eller en virksomhet som har bidratt til god samhandling mellom forskning, utdanning og omverdenen. Gjennom arbeidet sitt skal de ha bidratt til å fremme eller synliggjøre universitetets betydning for samfunnsutviklingen», heter det i begrunnelsen av utdelingen av Christieprisen, som er på 250 000 kroner. 

Frank Aarebot blir pensjonist i disse dager, men har ikke tenkt å bruke tiden til å mate duene

Ifjor gikk den til Litteraturhuset i Bergen.