— Viktig å diskutere hvordan vi i dag forholder oss til sannhet

Sannhet. Mannen som avslørte de kjente holocaust-fornekteren, David Irving, kommer til Bergen denne uken.

Publisert

Ingen historisk forbrytelse har blitt så godt dokumentert som de systematiske mordene begått av nazister på europeiske jøder. Likevel fortsetter holocaust-fornektere å hevde at dette aldri skjedde.

Lørdag arrangerer Universitetet i Bergen (UiB) et møte hvor nettopp utfordringer knyttet til Holocost-fornektelse blir diskutert. Sir Richard Evans er hovedtaler på lørdagens møte.

Arrangementet er en del av foredragsserien, UiB Innsikt, knyttet til «kunnskapsfornektelse».

Mange mennesker tror ikke på forskningen som er knyttet til felt som holocaust, vaksiner, alternativ medisin og oppdrettsnæring.

Historiefaget handler ikke bare om ulike meninger om fortiden. Det finnes muligheter til å skille mellom sannhet og løgn.

Christhard Hoffman, Historieprofessor på UiB

Sir Richard Evans er historieprofessoren som avslørte David Irving. Irving er en britisk forfatter som har skrevet mye om andre verdenskrig, og som er kjent som holocaustbenekter – noe han selv avviser.

Historikere må ta ansvar

Christhard Hoffman skal være moderator for samtalen. Hoffman er professor i historie ved UiB og har holocaust som sitt spesialfelt. I tillegg har han i mange år hatt en bistilling ved Holocaustsenteret.

— Å få Evans hit er veldig bra. Jeg har ikke truffet han før, men der fram til å få han til Bergen. Da kan han blant annet komme med førstehånds-beretninger om rettssaken mot Irving, sier Hoffmann, og fortsetter:

— Evans har argumentert generelt for at historikere må ta ansvar i dette spørsmålet. Historiefaget handler ikke bare om ulike meninger om fortiden. Det finnes muligheter til å skille mellom sannhet og løgn. Her har han tatt en tydelig posisjon.

— Hvorfor er holocaustfornektelse et viktig tema i dag?

— På 90-tallet kunne enkelte historikere mene at man burde diskutere dette spørsmålet seriøst. Etter rettssaken mot Irving endret det seg. Men nå, med internett og florering av «fake news», er det igjen grobunn for fornektelsesbevegelser, sier Hoffman.

— Dette er jo det nazistene hadde ønsket. De prøvde å dekke over det de hadde gjort, og ødelegge bevisene. Likevel er holocaust veldig godt dokumentert. Det er ingen tvil om at det har funnet sted. Det er mye man kan diskutere, men ikke om det har skjedd. Det er også generelt viktig å diskutere hvordan vi i dag forholder oss til sannhet, sier Hoffman.

Ulike meninger om hvordan fornektelse skal møtes

— Dialog er viktigere enn noen gang før, og den beste motvekten til populisme er å ta folk på alvor, sa prorektor på UiB, Margareth Hagen da forelesningsrekken ble lansert.

Det er ulike meninger om hvordan man skal forholde seg til holocaust-fornektere. Hoffman reagerte i mars på uttalelser fra UiB-rektor Dag Rune Olsen. Olsen sa da i et intervju med Universitetsavisa at det hadde vært interessant å invitere en som fornekter holocaust til debatt.

— Jeg mener dette er helt i mot universitetets verdier. Dette er et slag i ansiktet til alle oss som forsker på dette, sa Hoffmann den gang til På Høyden.

— Dersom vi skal invitere en representant fra dette miljøet blir det som om vi tar meningene deres på alvor, sa han.

På møtet på lørdag vil det også være en diskusjon. Den kommer også historiker ved det jødiske museum, Kjetil B. Simonsen og journalist, Ingeborg Senneset til å delta i.

Møtet finner sted i Tårnsalen ved Naturhistorisk museum i Bergen.