Naureen Akhtar kan revolusjonere prosessen med å avise fly. Avising koster milliardbeløp årlig, og er dessuten en miljøpåkjenning. Foto: <span class="caps">BTO</span>
Naureen Akhtar kan revolusjonere prosessen med å avise fly. Avising koster milliardbeløp årlig, og er dessuten en miljøpåkjenning. Foto: BTO

Får pris for ide som kan fjerne behov for avising

Publisert

Ideen til forskeren Naureen Akhtar kan gjøre avising av fly og vindusruter overflødig.

I dag vant hun Sparebanken Vest og Bergen Teknologioverførings idekonkurranse, og får en premie på 500 000 kroner.

Målrettet forskning

– Jeg fikk ideen i 2015, da jeg søkte etter en metode for å unngå avising, forteller forskeren til På Høyden.

Avising av fly koster milliardsummer hvert år, og ising under flygning er også en risiko for fly og helikopter som må fly uansett vær.

Naureen Akhtar fra Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen har i flere år forsket på materialer som kan løse problemet. Sammen med professor Bodil Holst har hun nå klart å utvikle et lett, gjennomsiktig stoff som hindrer dugg og ising. Materialet er laget av grafén.

Hydrofobisk

– Stoffet motvirker også dugging, men hovedideen er å unngå ising. Grafénet er hydrofobisk. Men at noe er hydrofobisk betyr ikke nødvendigvis at det hindrer ising, forklarer Akhtar.

Men Akhtar og kollegaene har klart å forske frem et stoff som både er hydrofobisk, altså som virker vannavstøtende, og som hindrer ising.

– Med dette stoffet trengs det mye lavere temperaturer for at det skal danne seg is, forklarer hun.

Belegget er også både sterkt motstandsdyktig mot slitasje, som er et vanlig problem med slike forbindelser. Det er tenkt brukt som en film som dekker overflater man vil forhindre ising på.

Grafénet gir ikke en absolutt beskyttelse mot dugg og ising, men minsker faren for isdannelse kraftig. Laboratorieforsøk har vist at det overflaten hindrer ising ned i minus 10 grader, og enda mer.

Test i større skala

Nå ønsker hun å ta steget videre ut av laboratoriet, og teste ut stoffet I et virkelig miljø.

– Det kan ta noen år før dette er ferdig utviklet. Så langt har vi bare testet det på små overflater, og vi må også optimalisere overflaten, forklarer hun.

Naureen Akhtar fikk prisen overrakt av næringsminister Monica Mæland fredag. 

Næringsminister Monica Mæland ga prisen til Naureen Akhtar. Rektor Dag Rune Olsen og konserndirektør bedrift i Sparebanken Vest, Ragnhild Janbu Fresvik, til høyre. Foto: Bergen Næringsråd

 

Se PR-videoen BTO har laget om prosjektet: